Ισχυρή ζήτηση σημειώνει το νέο επταετές ομόλογο, με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 3,75 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.
Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10:00 με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να ορίζει το guidance 230 μονάδες βάσης πάνω από τα mid-swaps, επιτόκιο σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου.
Το ύψος της έκδοσης δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά θα όλες οι τελευταίες εκδόσεις ήταν τάξης των 2,5 δισ. ευρώ. Το μεγάλο στοίχημα βέβαια θα είναι να εξασφαλίσει το Δημόσιο αρκετά υψηλή ζήτηση, σε μία περίοδο κατά την οποία οι διαθέσεις των επενδυτών παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις. Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ έχει βοηθήσει σημαντικά στο να παραμείνει σε ικανοποιητικά επίπεδα το κόστος δανεισμού. Αλλά οι παράγοντες πίεσης παραμένουν.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκδοση ήταν στα τέλη Ιανουαρίου. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τότε 2,5 δισ. ευρώ με την έκδοση 15ετούς ομολόγου και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,875%.
Τώρα το επταετές ομόλογο θα βγεί στις αγορές στις δυσμενείς συνθήκες που ήδη επικρατούν κυρίως μετά την επιβάρυνση που έχει σημειωθεί στα ιταλικά ομόλογα
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε σχετικά ότι «θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε έξτρα χρήματα από τις αγορές με ικανοποιητικούς όρους». Ο ίδιος, «φωτογράφισε» και το ύψος της έκδοσης, αναφέροντας ότι «δεν φαίνεται να βγαίνουμε με ένα πολύ μεγάλο ποσό». Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, «φιλοδοξία είναι να μην αγγίξουμε το ‘μαξιλάρι’ ούτε τον Ιούνιο», ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ σήμερα (+15 του παλαιού δανείου του ESM), μπορούν να χρησιμοποιηθούν το επόμενο διάστημα επ’ ωφελεία της κοινωνίας.
Απόδοση κοντά στο 2%
Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale. Οι εκτιμήσεις που συνοδεύουν την έκδοση του επταετούς ομολόγου “βλέπουν” την απόδοσή του να κινείται κοντά στο 2%.
Η έκδοση, επιταχύνθηκε λόγω των επιφυλάξεων που έχει προκαλέσει η ανεπαρκής απόφαση συμφωνίας στο τελευταίο Eurogroup, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι, όπως δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Ντομπρόφσκις,«καμία χώρα δεν έχει ακόμη υποβάλει αίτηση για δάνειο από τον ESM και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια κυβέρνηση θέλει να το κάνει μελλοντικά».