Το χθεσινό δραματικό μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ που έστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δίνει και τον τόνο της κρισιμότητας του σημερινού Eurogroup, το οποίο θα επιχειρήσει να “μπαλώσει” ότι “τρύπιο” άφησε τις πρωινές ώρες της Τρίτης – όταν οι υπουργοί Οικονομικών πήγαν αποκαμωμένοι για ύπνο, χωρίς απόφαση για τη χρηματοδότηση της κρίσης.
«Η Γερμανία δεν θα έχει κανένα όφελος εάν η Ευρώπη βυθιστεί στην ύφεση. Όλες οι χώρες θα υποστούν τις συνέπειες. Καμία χώρα δεν θα κερδίσει από την αδυναμία της Ευρώπης και έχουμε την μεγαλύτερη αδυναμία από την εποχή του πολέμου. Οι οικονομίες μας βρίσκονται ενώπιον μια σκληρής δοκιμασίας», είπε μεταξύ άλλων σε συνένευξή του στην Bild o Ιταλός πρωθυπουργός.
«Δεν ζητάμε να πληρώσουν τα χρέη μας»
«Πρέπει να αναπτύξουμε χρηματοπιστωτικά εργαλεία και να αποκτήσουμε ικανότητες αντίδρασης. Δεν ζητάμε από την Γερμανία και την Ολλανδία να υποχρεωθούν να πληρώσουν τα χρέη μας. Ζητάμε την χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Διαφορετικά θα πρέπει να ξεγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει αυτό που νομίζει σωστό. Μια ταχεία ανάκαμψη είναι θετική για όλους», πρόσθεσε.
«Δεν επιτρέπεται να πούμε στο τέλος η επιχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε. Η Γερμανία και η Ιταλία πρέπει να αλληλοβοηθηθούν. Ολοι οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να αλληλοβοηθούνται. Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο οικονομία, στην Ευρώπη ανήκει και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Πρέπει να πάμε στη μάχη όλοι μαζί», τόνισε.
Ο Τζουζέπε Κόντε διατυπώνει, με το Ιταλικό ταπεραμέντο του, όσα οι υπουργοί των “Εννέα” (που υποστηρίζουν το ευρωομόλογο της αλληλεγγύης, μαζί και ο κ. Σταϊκούρας) διατύπωσαν την Τρίτη με επιχειρήματα στο εκρηκτικό Eurogroup, λίγο πριν “ναυαγήσουν”.
Σήμερα – και πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης – θα επανέλθουν σε δεύτερη “καπάκι” συνεδρίαση, έχοντας ήδη συμφωνήσει στο “εύκολο” ζήτημα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (για τις εγγυήσεις που θα προσφέρει ώστε να μπορούν οι εθνικές οικονομίες να προσφύγουν σε δάνεια ύψους 200 δισ. ευρώ) και με ανοιχτά όλα τα κρίσιμα ζητήματα στο τραπέζι.
Ο άξονας Γερμανίας – Ολλανδίας εξακολουθεί να απορρίπτει κάθε συζήτηση για ευρωομόλογο και ανάληψη της ευθύνης (και της εγγύησης) κοινού χρέους από την ΕΕ. και επιμένει ότι οι ΕυρωπαΪκοί Θεσμοί μπορούν να εξασφαλίσουν ένα πακέτο αλληλεγγύης ύψους 500 δισ. ευρώ, σε όποια κράτη το έχουν ανάγκη. Δηλαδή ένα πακέτο που θα περιέχει τις εγγυήσεις της ΕΤΕπ για δάνεια 200 δισ. (που συμφωνήθηκαν την Τρίτη), τη στήριξη εθνικών προγραμμάτων για άνεργους με 100 δισ. από την Κομισιόν (έχει ήδη ανακοινωθεί από την Ούρσουλα φιν ντε Λάιεν) και 200 δισ. ευρώ δάνεια του ESM.
Για το «Ταμείο Ανάκαμψης»
Σε ό,τι αφορά την πρόταση που υποστηρίζει ως εναλλακτική του ευρωομόλογου η Γαλλία για ένα νέο “Ταμείο Ανάκαμψης” της οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών φέρονται να συμφώνησαν ότι είναι απραίτητη η δημιουργία του, άλλά είπαν επίσης ότι αυτό συνιστά “πολιτικό ζήτημα” το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.
Το «καμπανάκι» Λαγκάρντ
Ωστόσο, αν οι αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters ευσταθούν, ένα νέο στοιχείο έρχεται να ταράξει τα νερά του Eurogroup (και τον ύπνο των Γερμανών και Ολλανδών αξιωματούχων): Η Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της στην ΕΚΤ έστειλαν ένα σημείωμα στους υπουργούς Οικονομικών, στο οποίο επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει χρηματοδότηση ύψους 1,5 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το σημείωμα Λαγκάρντ, η Ευρωζώνη ενδεχομένως να χρειαστεί δημοσιονομικά μέτρα αξίας 1,5 τρισ. ευρώ αυτό το έτος για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊού.
Αυτά συμβαίνουν, ενώ Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με όσα είπαν αξιωματούχοι των Βρυξελλών στο Reuters, εκτίμησε στη συνεδρίαση του Eurogroup ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% αυτό το έτος.
Στο σημερινό Eurogroup φαίνεται πως διακυβεύονται πολλά περισσότερα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Η απόγνωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, (όπως εκφράστηκε στη σύνοδο της νύχτας της Τρίτης και δεν διέρρευσε τυχαία) τα λέει όλα: “Ντροπή σας, ντροπή στην Ευρώπη. Σταματήστε αυτό τσίρκο τώρα”.