Η συμφωνία των δύο πλευρών προ της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού προέβλεπε λήξη του ισχύοντος πλαισίου στο τέλος Απριλίου και μετάβαση από την 1η Μαΐου σε ένα νέο περιβάλλον πτωχευτικού δικαίου, χωρίς δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι κατατίθεται επίσημο αίτημα από την ελληνική πλευρά για επιπλέον παράταση μέχρι το τέλος του έτους. δεδομένης της σφοδρότητας της κρίσης. Είχε μάλιστα εκφράσει την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει αντίρρηση εκ μέρους των θεσμών για κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που το πλήγμα στην οικονομία και το εισόδημα των νοικοκυριών είναι ισχυρότατο.

Το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές και την εμμονή των θεσμών στην τήρηση των συμφωνηθέντων επιβεβαίωσε στον Σκάι ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης, λέγοντας πως μετά από 4,5 ώρες τηλεδιάσκεψης δεν υπήρξε συμφωνία.

Η κυβέρνηση, δεδομένων των συνθηκών ζητά παράταση του υφιστάμενου πλαισίου έως το τέλος του έτους, αλλά προς μεγάλη έκπληξη των συμμετεχόντων στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη οι εκπρόσωποι των θεσμών συνέχισαν να χρησιμοποιούν τα ίδια επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιούσαν προ κορωνοϊού για να υποστηρίξουν ότι το ισχύον πλαίσιο πρέπει να λήξει στο τέλος Απρίλη! Κουλτούρα πληρωμών, μετάβαση στην «κανονικότητα»…