«Ένα ισχυρό πακέτο είναι σε εξέλιξη. Ο στόχος μας είναι σαφής: θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη, αργά χθες το βράδυ, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Νωρίτερα, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του Eurogroup, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν προετοιμάζοντας το σημερινό κρίσιμο Eurogroup, εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην οικονομική απάντηση της ΕΕ στην κρίση του κορονοϊού.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Σεντένο καλούν όλα τα μέλη του Eurogroup «να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο», διατύπωση που υπονοεί με σαφήνεια ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση για τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για το “ισχυρό πακέτο” που βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων μέσων και των θεσμικών οργάνων, πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση που εξεδόθη, αμέσως μετά, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Και όλα παραπέμπονται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών.
Το πιθανότερο σενάριο
Η προσεκτικά διατυπωμένη φράση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου “εντός των υφιστάμενων μέσων και των θεσμικών οργάνων” οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πιθανότερο σενάριο είναι σήμερα το Eurogroup, να απορρίψει την έκδοση κοινού χρέους της Ευρωζώνης, μέσω ευρωομολόγων, αλλά να αναζητήσει φόρμουλα γενναίας ενίσχυσης των οικονομιών που πλήττονται, μέσω των υφιστάμενων μηχανισμών και θεσμών της Ένωσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα αναζητήσουν σήμερα ένα “κοκτέιλ” χρηματοδότησης χαμηλού κόστους, μια υψηλού βαθμού ρευστότητα κυρίως από τους υφιστάμενους θεσμούς και ενδεχομένως (αν ξεπεραστούν οι Γερμανικές αντρρήσεις) από ένα νέο καινοτόμο “Ταμείο” ειδικών συνθηκών.Και αυτό με όρους που δεν θα συνεπάγονται υποχρεώσεις “μνημονίου”.
Τι προσδοκά η Ελληνική πλευρά
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσδοκά μια κοινή συνισταμένη προκειμένου να χρηματοδοτηθούν χαμηλότοκα, και χωρίς σκληρούς δεσμευτικούς όρους, οι αναγκαίες δράσεις για όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περιμένει δηλαδή αποφάσεις για μια κοινή αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, τα οποία δεν προκλήθηκαν από μεμονωμένες δημοσιονομικές αστοχίες αλλά από έναν εξωτερικό παράγοντα που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.
Ελπίδα της κυβέρνησης είναι να βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να δανειστούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ με χαμηλό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
Οι έως τώρα αποφάσεις της ΕΕ
Πρώτον είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σήμερα ως ισότιμο μέλος και όχι σαν «μαύρο πρόβατο», όπως γινόταν μέχρι πρόσφατα.
Εξαιρετικά θετικό είναι το γεγονός ότι έχουν γίνει δεκτές δυο προτάσεις του Πρωθυπουργού για ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση που εκτελεί η ΕΚΤ και για αυξημένη ευελιξία ως προς την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων.
Θετική επίσης είναι η απόφαση του Eurogroup να μην ισχύσει για φέτος η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, όπως και η απόφαση του Ecofin για ενεργοποίηση της ρήτρας γενικής διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Οι αποφάσεις αυτές δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να δαπανήσει χωρίς περιορισμούς για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων που πλήττονται.
Υπάρχει επίσης η δυνατότητα διοχέτευσης «ζεστού» κοινοτικού χρήματος στην αγορά για τη στήριξη εργοδοτών και εργαζόμενων.