Ρηξικέλευθη πρόταση Ντράγκι: Να διαγραφούν τα ιδιωτικά χρέη
Με μία σημαντική παρέμβαση του, ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, με άρθρο του στους Financial Times, ξεκαθαρίζει ότι είναι αναπόφευκτη μια μεγάλη ύφεση και ζητά άμεση δράση από τις κυβερνήσεις για να αποφύγουμε τη μετατροπή της σε βαθιά ύφεση, που θα προκληθεί από μια πληθώρα πτωχεύσεων.
Με τον τίτλο «Αντιμετωπίζουμε πόλεμο και πρέπει να δράσουμε αναλόγως» ο κ. Ντράγκι προτείνει σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους, προκειμένου να εξασφαλιστεί βασικό εισόδημα για αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους και να προστατευτεί η παραγωγική ικανότητα. Ο σωστός ρόλος του κράτους είναι προστατεύσει τον ιδιωτικό τομέα στην απρόβλεπτη κρίση και στο κόστος που προκαλεί – κόστος για το οποίο και δεν είναι υπεύθυνος και δεν μπορεί να απορροφήσει, τονίζει ο Μάριο Ντράγκι.
Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ στο άρθρο του σημειώνει:
- Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι η απάντηση στη σημερινή κρίση και στην απώλεια εισοδήματος στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να εμπεριέχει σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους.
- Τα πολύ υψηλότερα επίπεδα κρατικού χρέους θα γίνουν ένα μόνιμο στοιχείο στις οικονομίες μας και θα συνοδευτούν από ακύρωση ιδιωτικού χρέους
- Ο σωστός ρόλος του κράτους είναι προστατεύσει τον ιδιωτικό τομέα στην απρόβλεπτη κρίση και στο κόστος που προκαλεί – κόστος για το οποίο και δεν είναι υπεύθυνος και δεν μπορεί να απορροφήσει.
- Η προτεραιότητα πρέπει να είναι να εξασφαλιστεί βασικό εισόδημα για αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους.
- Η προστασία της απασχόλησης και της παραγωγικής ικανότητας, όμως, σε καιρούς δραματικής πτώσης εισοδήματος, απαιτεί άμεση στήριξη ρευστότητας.
- Είναι σημαντικό, συνεχίζει, να καλύπτονται τα λειτουργικά έξοδα όλων των εταιρειών κατά τη διάρκεια της κρίσης, ανεξάρτητα από το εάν είναι μεγάλες ή μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις ή ακόμα και επαγγελματίες.
- Ο μόνος αποδοτικός τρόπος να φτάσει κάποιος σε κάθε γωνιά της οικονομίας είναι να κινητοποιήσει πλήρως το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος
- Οι τράπεζες, πρέπει γρήγορα να δανείσουν με μηδενικό κόστος τις εταιρείες που προετοιμάζονται να σώσουν θέσεις εργασίας. Το κεφάλαιο που χρειάζονται για να το πράξουν πρέπει να προσφερθεί από τις κυβερνήσεις με τη μορφή εγγυήσεων σε όλες τις υπεραναλήψεις ή τα δάνεια.
- Το συσσωρευμένο χρέος των επιχειρήσεων δημιουργεί τον κίνδυνο βλάβης στην ικανότητά τους να επενδύσουν μετά την κρίση. Και αν η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα κρατήσουν, θα μπορούν να μείνουν ανοικτές μόνο αν το χρέος που ανέλαβαν για να κρατήσουν τους εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της κρίσης εντέλει ακυρωθεί.
- Είτε οι κυβερνήσεις θα αποζημιώσουν τους δανειζόμενους για τα έξοδά τους, είτε αυτοί θα αποτύχουν και θα πληρωθούν οι κρατικές εγγυήσεις. Το πρώτο είναι καλύτερο για την οικονομία.
- Σε κάθε περίπτωση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να απορροφήσουν ένα μεγάλο μέρος από το εισόδημα που χάθηκε εξαιτίας των αναγκαστικών περιοριστικών μέτρων. Η απασχόληση και η παραγωγική ικανότητα πρέπει να προστατευθούν.