Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας έδειξαν ετοιμότητα, γρήγορα αντανακλαστικά, τόλμη και πυγμή. Ό,τι ήταν δυνατό να γίνει, έγινε. Και όλα δείχνουν πως έτσι θα προχωρήσουμε: με αυστηρές διατάξεις προστασίας των πολιτών και κατ’ οίκον περιορισμό όλων μας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αυτή η ασύμμετρη απειλή της νέας πανδημίας.
Ωστόσο, το αναγκαίο «μένω σπίτι» και το κλείσιμο της αγοράς που το συνοδεύει, σώζει ζωές, αλλά δεν βοηθά δυστυχώς την οικονομία. Και βέβαια δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στις χιλιάδες επιχειρήσεις της χώρας – κυρίως τις μικρομεσαίες – και τους εργαζόμενους τους.
Στο τέλος του μήνα πολλοί μικροί επιχειρηματίες, μαγαζάτορες, αυτοαπασχολούμενοι, ακόμα και απόμαχοι της αγοράς, θα βρεθούν μπροστά στην αδυναμία να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και τις δόσεις των ρυθμίσεων στην εφορία και τα Ταμεία που τους ακολουθούν.
Φανταστείτε το άγχος του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία που δεν έχει τις «καβάτζες» για να βάλει (πάλι) το χέρι στην τσέπη: Έχει κλείσει αναγκαστικά το «μαγαζί» του – κατάστημα, παραγωγική μονάδα, επαγγελματική δραστηριότητα, επιχείρηση υπηρεσιών – ή βλέπει δραματική μείωση των εσόδων του από τη συνολική καθίζηση της αγοράς. Και σε δεκαπέντε ημέρες πρέπει να πληρώσει πάγια, μισθούς, ΦΠΑ και, ενδεχομένως, επιταγές ή δόσεις ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών που του άφησε η δεκάχρονη κρίση των μνημονίων.
Όπως και το πρόβλημα πολλών εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, με επισφαλή εργασία, ωρομίσθιους ή εκείνους τους οποίους δεν θα μπορούν να πληρώσουν στο τέλος του μήνα οι εργοδότες τους. Και σε αυτούς «τρέχουν» ανάγκες επιβίωσης, υποχρεώσεις, δάνεια, ρυθμίσεις. Το ίδιο και με απόμαχους της αγοράς που τους έμεινε ο «μουτζούρης» της κρίσης και ένα κόκκινο πακέτο ρυθμίσεων παλιότερων οφειλών τους.
Όπως αντιμετωπίζει την προστασία της υγείας των πολιτών με σοβαρότητα, η κυβέρνηση οφείλει να αντιμετωπίσει, με την ίδια επιμέλεια, και το κρίσιμο ζήτημα της οικονομικής επιβίωσης επιχειρήσεων και πολιτών που βρίσκονται ενώπιον μια νέας «κόκκινης κρίσης». Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει αναστολή 4 μηνών στην πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών σε περίπτωση που συνεχιστεί η κρίση. Και εξήγησε ότι «δεν μιλάμε μόνο για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και για αυτές που θα έχουν πολύ μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου»
Με ποιούς κανόνες και ποιές ταχύρυθμες διαδικασίες θα αποδειχτεί όμως ποιες επιχειρήσεις έχουν «πολύ μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου»; Και οι επαγγελματίες ή οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που δεν θα πάρουν (ή δεν θα πάρουν όλο) το μισθό τους και δεν θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους; Θα «κοκκινίσουν» πάλι;
Τα οικονομικά μέτρα ανακούφισης και προστασίας της αγοράς που οφείλει να πάρει τώρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχουν “κοροναϊό – μετρο”. Πρέπει να είναι οριζόντια και ενιαία για όλους. Προσωρινά μεν, αλλά αναγκαία μέχρι να φύγει η «μπόρα». Και σε αυτό προσβλέπουν όλοι. Επιχειρηματίες, μαγαζάτορες και εργαζόμενοι.
Μεσοπρόθεσμα, το κόστος για τα δημόσια οικονομικά από την στήριξη της αγοράς είναι διαχειρίσιμο. Άλλωστε για τις έκτακτες και απρόβλεπτες κρίσεις υπάρχουν τα αποθέματα, που μαζεύτηκαν (και) ως «υπερπλεόνασμα», με το «αίμα» επιχειρήσεων και εργαζομένων… Και τώρα έχουμε ξαφνική και ασσύμετρη κρίση που απειλεί όλους μας με κατάρρευση.
Πηγή: Economico.gr