Η νέα ασύμμετρη απειλή του προσφυγικού και ο διεθνής πανικός για τον κορωνοϊό απειλούν την ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής
Όταν το economico.gr αναδημοσιέυσε, σχεδόν αμέσως, το πρωί της 27ης Φεβρουαρίου την ανταπόκριση της Γερμανικής Handelsblatt από την Κωσταντινούπολη και τη Λέσβο – ότι “οι μάχες γύρω από την Ιντλίμπ στη Συρία αναγκάζουν σχεδόν 1 εκατομμύριο κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να κινηθούν προς τα τουρκικά σύνορα και από εκεί οι προσφυγικές ροές ενδέχεται να φθάσουν τους επόμενες μήνες στην Ελλάδα” – τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης στην Αθήνα (ίσως και κάποιοι “αρμόδιοι”) δεν είχαν συνειδητοποιήσει τη νέα ασύμμετρη απειλή. Το μεγάλο πρόβλημα στο οποίο εστίαζαν ήταν ο κορωνοϊός. Τα κανάλια “αγνόησαν” το θέμα για 24 ώρες.
“Η πίεση αυξάνεται”, επεσήμαινε το ρεπορτάζ της Γερμανικής Handelsblatt. Και μας ενημέρωνε ότι “πρόσφατα ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ προειδοποιούσε ότι θα ‘βιώσουμε ένα δεύτερο 2015’. Αν πραγματοποιηθεί η πρόγνωση του Γερμανού υπουργού, σημείωνε ο Γερμανός ανταποκριτής, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή χωρίς προηγούμενο. Διότι σε αντίθεση με το 2015, όταν για τους πρόσφυγες η Ελλάδα ήταν απλά χώρα διέλευσης, τώρα η Ελλάδα είναι πλέον τελικός προορισμός.
Οι εξελίξεις στα σύνορα της χώρας και οι αποκαλύψεις ότι η μεθοδευμένη συστηματική προώθηση χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία και αλλού προς τα Ελληνικά σύνορα αποτελούν σχέδιο Ερντογάν για να ασκήσει πολιτική πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αναστατώσει και οδηγήσει σε έντονη κινητοποίηση την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί, με κάθε τρόπο, να αφυπνίσει την Ένωση από την υποκριτική και ιδιοτελή μακαριότητά των ηγετών της, δεδομένου ότι το προσφυγικό είναι ένα Ευρωπαϊκό πρόβλημα που έχει φορτωθεί στις Ελληνικές πλάτες.
Ο συνδυασμός του προσφυγικού (στις υφιστάμενες και νέες συνθήκες που δημιουργούνται στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα) η νέα διεθνής συγκυρία λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού και ο συνακόλουθος πανικός (και) στην Ελλάδα, αποτελούν, πέραν των άλλων, ένα ευρύτερο κίνδυνο αποσταθεροποίησης για την οικονομία. Τα νέα δεδομένα ενδέχεται να ανατρέψουν την δρομολογημένη ροή των εξελίξεων και την εφαρμογή σχεδιασμών ομαλοποίησης της οικονομικής ζωής και αποφόρτησης της κοινωνίας από τα φορολογικά βάρη, με άγνωστες συνέπειες.
Οι καιροί απαιτούν σύνεση, διπλά μελετημένες κινήσεις και λιγότερες αστοχίες από την κυβέρνηση, συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων, αποφυγή της γνωστής τακτικής μικροπολιτικής αξιοποίησης των εθνικών προβλημάτων από την αντιπολίτευση και υπεύθυνη δημοσιογραφία από τα Μαζικά Μέσα. Ας ελπίσουμε ότι όλοι θα σταθούμε υπεράνω του γνωστού εαυτού μας.