Της Δάφνης Γρηγοριάδη
Σταματά η αδικαιολόγητη επίτευξη πλεονασμάτων άνω του στόχου που απαιτείται. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι για το έτος 2019 θα καταγραφεί μικρή υπέρβαση του στόχου, ενώ το τρέχον έτος θα επιτευχθεί ακριβώς ο στόχος που έχει συμφωνηθεί ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Όπως είναι γνωστό, το χρονικό διάστημα μεταξύ του 2015 – 2019 κατεγράφησαν υπερπλεονάσματα συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ.
Η επίτευξη υπέρογκων πλεονασμάτων μπορεί να ήταν ικανοποιητική για τους δανειστές όμως έγινε υπό συνθήκες υπερφορολόγησης των πολιτών. Γι’ αυτό το λόγο, και η κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει τους συμφωνηθέντες στόχους τα επόμενη έτη.
Η διαπραγμάτευση θα στηριχθεί στην πίστη στις μεταρρυθμίσεις , στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων αλλά και στην ανοδική πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Καθοριστικός παράγοντας είναι και οι νέες μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί. Μεταξύ των πιο σημαντικών είναι οι φορολογικές μειώσεις, η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και το νέο ασφαλιστικό σύστημα που ήδη τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Citigroup, η Ελλάδα είναι πιθανό να συμφωνήσει με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στην μείωση των στόχων του ύψους των πλεονασμάτων.
Το καινούριο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής
Ο κ. Σκυλακάκης προανήγγειλε ότι μαζί με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής θα υπάρχει και ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Σκιαγράφησε τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, μέσα από την αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις και τις εξαιρέσεις προσφυγικών δαπανών. Έμφαση έδωσε και στην ανάγκη αύξησης των δημοσίων επενδύσεων ως μόχλευση και των ιδιωτικών.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των επενδύσεων, είναι γνωστό στην οικονομική θεωρία πως για να πυροδοτηθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις πρώτα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις δημόσιες. Τα μεγάλα έργα υποδομών, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά και θα δημιουργήσουν μια αλυσίδα επενδύσεων από τις δημόσιες προς τις ιδιωτικές.
Ο κ. Σκυλακάκης σε συνέντευξη του στη «Ναυτεμπορική», αναφέρθηκε στις μελλοντικές μειώσεις φόρων που σκοπεύει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση , οι οποίες θα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2020-2023, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την Άνοιξή.
Όπως είπε, «το μεσοπρόθεσμο θα προσδιορίζει τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, δίνοντας έτσι και την πυξίδα για τον οδικό χάρτη των φορολογικών ελαφρύνσεων. Θα έχει επίσης και τη χρονική προτεραιοποίηση των ελαφρύνσεων αυτών», και πρόσθεσε ότι το μεσοπρόθεσμο, εκτός από το «βασικό σενάριο» θα περιλαμβάνει και ένα δεύτερο σχέδιο το οποίο θα «στηρίζεται σε χαμηλότερα πλεονάσματα και ταχύτερη ανάπτυξη, αλλά και την αντίστοιχη δημοσιονομική εξειδίκευσή του».
Η χάραξη και ο στόχος του Προϋπολογισμού
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, στην ποιότητα χάραξης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ωστόσο υπάρχουν και προκλήσεις, όπως η δυνατότητα όσες αλλαγές έγιναν μέσα από πίεση τα προηγούμενα έτη, να διατηρηθούν και να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις.
Στόχος του φετινού Προϋπολογισμού είναι η κάλυψη του αναπτυξιακού κενού της χώρας. Το ΑΕΠ στο α’ εξάμηνο του 2020 θα διαμορφωθεί στο 2,8%. Ο Προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει επίσης μεγάλη συμβολή των επενδύσεων η οποία στηρίζεται στις νέες φορολογικές και αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.
Το 2018 οι παράγοντες που διαμόρφωσαν το ΑΕΠ παρουσιάστηκαν αναιμικοί. Η αύξηση οφειλόταν αποκλειστικά στις εξαγωγές, τα κέρδη των οποίων όμως δεν ήταν ανάλογα του όγκου τους. Το 2019 το ΑΕΠ βασίστηκε στην αύξηση της κατανάλωσης, των εξαγωγών και την αξιοσημείωτη άνοδο 11,9% των επενδύσεων. Ρίχνοντας όμως κάποιος μια πιο προσεκτική ματιά στις επενδύσεις αυτές θα παρατηρήσει, ότι οι περισσότερες έγιναν υπό την μορφή εξαγοράς/συγχώνευσης.
Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι το ΑΕΠ θα ανέβει τα επόμενα έτη εξέφρασε ο επικεφαλής του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας. Αναφέρθηκε όμως και στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν όπως τα «κόκκινα» δάνεια, η ανεργία, οι χαμηλές επενδύσεις.
Παράγοντες όπως παγκόσμια ύφεση, εμπορικός πόλεμος, Brexit, γεωπολιτικοί κίνδυνοι και προσφυγικό ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του Προϋπολογισμού. Ανησυχητικό είναι επίσης πως ενώ το κόστος των επιχειρηματικών δανείων αποκλιμακώνεται, των καταναλωτικών και στεγαστικών παραμένει υψηλά γεγονός που σημαίνει πως η μη εξυπηρέτηση τους εξακολουθεί σε μεγάλο ποσοστό.
πηγή: economico.gr