Σε τράπεζες και υπουργεία τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για τα καυτά ζητήματα της οικονομίας

Η πορεία της οικονομίας, τα έσοδα, οι ιδιωτικοποιήσεις και  το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών που καταφτάνουν αύριο στην Αθήνα.

Παρ’ ότι το γενικότερο κλίμα είναι καλό, με τους θεσμούς να επικροτούν τις κινήσεις αλλά και τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου, υπάρχουν “καυτά” ανοικτά ζητήματα, με άμεση, μάλιστα, κοινωνική αντανάκλαση, όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η λειτουργία του σχεδίου “Ηρακλής” αλλά και των υπόλοιπων σχημάτων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων  και το νέο πτωχευτικό δίκαιο, που θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η έκθεση των Θεσμών

Η έκθεση των Θεσμών για την  πέμπτη αξιολόγηση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μαζί με το υπόλοιπο πακέτο εκθέσεων το ευρωπαϊκό εξάμηνο στα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ  θα τεθεί προς έγκριση στην Σύνοδο του Μαρτίου.

Τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν τις επαφές  από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από το Υπουργείο Οικονομικών.Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν  η πορεία του προϋπολογισμού, καθώς, πέραν των άλλων, αύριο  αναμένονται και  νέα στοιχεία για το κλείσιμο του 2019, η απομείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, τα νεότερα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης, οι ιδιωτικοποιήσεις και τα ενεργειακά.  Συζητήσεις αναμένεται να γίνουν και στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, όπου οι οι θεσμοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προαναγγελία νέων μειώσεων φόρων μέσα στο 2020 που έχει γίνει από την κυβέρνηση στον ΕΝΦΙΑ και την εισφορά αλληλεγγύης.

Προετοιμασία

Τις επόμενες μέρες, τα τεχνικά κλιμάκια θα επισκεφτούν όλα τα παραγωγικά υπουργεία και στους αρμόδιους φορείς και στις τράπεζες, με στόχο την προετοιμασία της πρώτης τεχνικής αξιολόγησης της κατάστασης και τον εντοπισμό  των σημείων που θα συζητηθούν σε πολιτικό επίπεδο την προσεχή εβδομάδα.

Η έλευση  των επικεφαλής των κλιμακίων των 4 θεσμών αναμένεται στις 21 – 24 Ιανουαρίου, καθώς νωρίτερα, στις 20 του μηνός θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του  Eurogroup, όπου παρ οτι δεν θα περιλαμβάνει την Ελλάδα στην ατζέντα του, είναι προφανές ότι στο περιθώριο θα γίνουν συζητήσεις κυρίως για το ελληνικό αίτημα για μείωση των πλεονασμάτων.

Επισήμως, η Αθήνα θα θέσει το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τον Μάρτιο, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup και αφού προηγηθεί η αξιολόγηση που θα ξεκινήσει από αύριο.

Το πτωχευτικό δίκαιο

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που έδωσε χθες (Ναυτεμπορική), ξεκαθάρισε εκ νέου για ότι το πτωχευτικό δίκαιο για ιδιώτες και επιχειρήσεις θα αλλάξει μετά το τέλος Απριλίου, περιλαμβάνοντας τη δεύτερη ευκαιρία αλλά και πλέγμα προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά, διαφορετικής μορφής όμως από αυτό που σήμερα υφίσταται.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε επίσης πως έχει ήδη αρχίσει η συζήτηση για την παροχή της δυνατότητας μεταφοράς των πλεονασμάτων από έτος σε έτος ούτως ώστε να γίνεται η διαχείριση τους με ευχέρεια χρόνου.