Την αμερικανική συνταγή για τους υπερχρεωμένους πολίτες φαίνεται ότι βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση, με την ενεργοποίηση ενιαίου πτωχευτικού δικαίου που θα καλύπτει και τα νοικοκυριά
Το νέο θεσμικό πλαίσιο που επεξεργάζονται τα οικονομικά επιτελεία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως το ερχόμενο καλοκαίρι.
Μέχρι σήμερα στη χώρα δεν υπάρχει ενιαίο πτωχευτικό δίκαιο για τα φυσικά πρόσωπα και νοικοκυριά όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ εκτός από τις διατάξεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας που το επόμενο διάστημα θα καταργηθούν.
Το νέο πλαίσιο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη θα έχει μόνιμο και ολιστικό χαρακτήρα και θα δίνει την ευκαιρία για μια «νέα αρχή» σε οφειλέτες φυσικά πρόσωπα ωστόσο θα είναι αυστηρότερο από τις ρυθμίσεις που ισχύουν και με συντομότερες διαδικασίες.
Η δημιουργία του ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας αποτελεί κομβικό σημείο για την επόμενη αξιολόγηση των Θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς και κρίσιμο παράγοντα για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων.
Μέχρι το τέλος Απριλίου
Ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έτοιμο τον νέο νόμο εξαντλείται στο πρώτο τετράμηνο του 2020, και συγκεκριμένα στις 30 Απριλίου οπότε εκπνέει η παράταση που δόθηκε στον νόμο 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ στο in.gr, στόχος είναι, το ιδιωτικό χρέος που σήμερα ρυθμίζεται μέσω διάσπαρτων ρυθμίσεων που «τρέχουν» παράλληλα (π.χ. πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων για χρέη προς την εφορία, ρύθμιση 100 δόσεων για χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, εξωδικαστικός μηχανισμός, νόμος Κατσέλη, κρατική επιδότηση της δόσης κόκκινων στεγαστικών δανείων κ.λπ.), να ρυθμίζεται από έναν και μόνο νόμο που θα δίνει άμεση λύση στην υπερχρέωση (με δεύτερη ευκαιρία για εξυγίανση ή με πτώχευση) και θα αποκλείει την είσοδο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Το νέο πλαίσιο αφερεγγυότητας θα πιάνει στην «τσιμπίδα» του, αλλά και θα βάζει, υπό προϋποθέσεις, κάτω από την «ομπρέλα» του όλους τους έχοντες χρέος. Φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, όλοι οι οφειλέτες με χρέος προς πάσα κατεύθυνση θα είναι υποχρεωμένοι να ρυθμίζουν και να αποπληρώνουν τις οφειλές τους, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.
Η διευθέτηση των οφειλών τους θα γίνεται αντικειμενικά και με διαφάνεια μέσω μίας ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η προστασία προς τους οικονομικά αδύναμους θα παρέχεται με αυστηρά κριτήρια, ενώ τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης θα ασκούνται χωρίς χρονοτριβές. Στόχος του νέου πλαισίου θα είναι η προώθηση της διαμεσολάβησης και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.