της Δάφνης Γρηγοριάδη
Τι έγινε στα χρηματιστήρια το 2019: Ήταν μια καλή χρονιά για τις διεθνείς αγορές παρά την αβεβαιότητα που δημιούργησαν οι εξελίξεις του εμπορικού πολέμου (κυρίως) ΗΠΑ – Κίνας. Όσον αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών σημείωσε άνοδο κερδών της τάξεως του 49% αφού η τροχιά ανάκαμψης της οικονομίας στέλνει θετικό σήμα στους επενδυτές.
Όλα ξεκίνησαν το πρώτο τρίμηνο: Η περίοδος αυτή αποτέλεσε ορόσημο για την Ελληνική οικονομία καθώς προγραμματίστηκε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και επιτεύχθηκε η περιβόητη πρώτη έξοδος στις αγορές μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων. Η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών σαφώς ήταν ανοδική από την πρώτη έξοδο και μετά, καθώς είδαμε τον γενικό δείκτη του κατά μέσο όρο να κινείται στις 700-800 μονάδες. Ο επιθυμητός στόχος του γενικού δείκτη ήταν η επίτευξη αλλά και διατήρηση των 900 μονάδων και άνω καθώς είναι ρυθμοί που έχουν να σημειωθούν από την εποχή προ κρίσης.
Γιατί λοιπόν δεν είδαμε το πρώτο τρίμηνο τις 900 μονάδες ;
Aν και επιτυχημένη η έξοδος μας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο δείκτης δεν έφθασε τις 900 μονάδες στις αρχές του έτους. Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το δυσμενές καθεστώς της μετα-μνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. Οι τριμηνιαίες αξιολογήσεις έναντι των εξαμηνιαίων υπό καθεστώς μνημονίων, έβαλαν την Ελλάδα σε στενότερο κλοιό – ιδιαίτερα τον πρώτο καιρό εφαρμογής τους – καθώς αυξάνουν την αβεβαιότητα στην λήψη επενδυτικών αποφάσεων άρα και στις αγορές. Οι τόσο συχνές αξιολογήσεις το μόνο που πετυχαίνουν, είναι να θέτουν σε διαρκή αναβολή τις επενδυτικές αποφάσεις, κάτω από την διαρκή αναμονή πορισμάτων των θεσμών για την ελληνική οικονομία.
Η κατάσταση αυτή έχει αρχίσει να ομαλοποιείται τώρα εξαιτίας του νέου φορολογικού και αναπτυξιακού νομοσχεδίου που δημιουργούν ελπίδες ταχύτερης ανάκαμψης στους επενδυτικούς κύκλους. Δεύτερον , το πρώτο μισό του 2019 ήταν μια προεκλογική περίοδος. Οι αγορές περίμεναν πρώτα να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Είναι γεγονός πως όπως πάντα, οι αγορές θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα την πολιτική σταθερότητα.
Τι βλέπουμε το τελευταίο τρίμηνο του 2019:
To ελληνικό χρηματιστήριο άγγιξε προ ημερών τις 905 μονάδες. Στην άνοδο αυτή συνέβαλε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda Development συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ , η οποία έχει αναλάβει το εμβληματικό έργο του Ελληνικού. Επίσης την άνοδο επηρέασε και το γεγονός της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας , μια θετική εξέλιξη που εξέπληξε τον οικονομικό κόσμο και ευνοεί το διεθνές περιβάλλον της Ελληνικής οικονομίας.
Ανησυχητικά σημεία
Υπάρχουν και τα ανησυχητικά σημεία: Αγκάθι εξακολουθούν να παραμένουν οι εκκρεμότητες για Ιδιωτικοποιήσεις και οι αυξανόμενοι πλειστηριασμοί ακινήτων, στα οποία επιμένουν ιδιαίτερα οι θεσμοί, καθώς και η χαμηλή μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών στα 66 εκ. ευρώ περίπου για το 2019, έναντι 58,8 εκ. ευρώ το 2018, τα οποία πρέπει να φθάσουν τουλάχιστον τα 100 εκατ. ευρώ προκειμένου να προσελκύσουμε διεθνή κεφάλαια.
πηγή: economico.gr