Επιφυλάξεις στον ΣΕΒ για το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας - Μητσοτάκης: «Επενδύστε σε ανθρώπινο δυναμικό»
Με δυσθυμία υποδέχθηκε ο ΣΕΒ την εξαγγελία του πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη για σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας. Παρ ότι γενικότερα το κλίμα στο χθεσινο συνέδριο του ΣΕΒ για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση ήταν θετικό για την κυβέρνηση και το μέχρι σήμερα έργο της, ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ Θεόδωρος Φέσσας εμφανίστηκε έντονα επιφυλακτικός για τη χρησιμότητα ενός τέτοιου Συμβουλίου, ενώ ζήτησε επιμόνως από τον κ. Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει αν προτίθεται να στηρίξει τον μεταποιητικό τομέα στην προσπάθεια για τη μετάβασή του, στο Industry 4.0.
«Εχω αρνητική πείρα από την αποτελεσματικότητα των εθνικών συμβουλίων», σχολίασε ο κ. Φέσσας εκδηλώνοντας τις επιφυλάξεις του. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός απάντησε ότι αυτό το συμβούλιο θα είναι διαφορετικό από τα άλλα, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, θα διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης με παρεμβάσεις σε κανονιστικό και χρηματοδοτικό επίπεδο και με συγκεκριμένους στόχους και παρεμβάσεις.
«Ανοιχτός σε απόψεις»
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το βήμα αυτό απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί σειρά από προβλήματα, δηλώνοντας ανοιχτός στη γνώμη όλων των εμπλεκομένων.
“Πολύ σύντομα και με βάση το υλικό που έχετε ετοιμάσει θα καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη με συγκεκριμένα πράγματα τα οποία περιμένετε από εμάς. Με συγκεκριμένους στόχους, συγκεκριμένο ορόσημο και ένα σχεδιάγραμμα υλοποίησης” είπε απευθυνόμενος προς στους βιομήχανους ο κ. Μητσοτάκης και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της μέχρι κεραίας και θα ολοκληρώσει την τετραετία και κάλεσε τους επιχειρηματίες να επενδύσουν.
«Οι επενδύσεις είναι δουλειά της επιχειρηματικής κοινότητας. Θα δώσουμε τα απαραίτητα εργαλεία» είπε και πρόσθεσε: «Έχουμε έρθει για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Θα θέσουμε τα αποτελέσματα της πολιτικής μας στους πολίτες στο τέλος της τετραετίας διεκδικώντας την επανεκλογή μας στο τέλος του 2023».
Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών για ιδέες, όπως για παράδειγμα στα ζητήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού τη Μεγάλη Βρετανία και την Εσθονία στο θέμα της ψηφιακής ταυτότητας, ένα έργο που θα προκηρυχθεί ακόμα και πριν το τέλος του έτους.
«Συμφωνία αλήθειας»
Ο πρωθυπουργός επανέφερε τη “συμφωνία αλήθειας” με την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία θα λάβει ελαφρύνσεις, αλλά καλείται όπως τόνισε να επενδύσει σε ανθρώπινο δυναμικό.
“Μειώνουμε φόρους, απλοποιούμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Θα μειώσουμε το 2020 την επιβάρυνση στη μισθωτή εργασία, ξεκινώντας με την εισφορά αλληλεγγύης και την πρώτη φάση μείωσης των εργοδοτικών εισφορών. Βοηθούμε και στη ρευστότητα κάνοντας παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα, όπως το πρόγραμμα «Ηρακλής» και αξιοποιώντας καλύτερα τους πόρους του υφιστάμενου ΕΣΠΑ και τους καινούργιους προγραμματικής περιόδου” είπε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι και οι επιχειρήσεις έχουν υποχρεώσεις.
“Πρέπει να μεγαλώσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις και αν δεν μπορούν να μεγαλώσουν μόνες τους πρέπει να μεγαλώσουν με συγχωνεύσεις. Είναι επιβεβλημένο να επενδύσετε σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο μετασχηματισμός χρειάζεται ανθρώπους και εξειδικευμένο προσωπικό που κοστίζει σε μία επιχείρηση είναι μία επένδυση που πρέπει να γίνει. Αυτές οι υποχρεώσεις είναι υποχρεώσεις που απορρέουν από μία άλλη κουλτούρα για το πώς θα προσαρμοστείτε σε αυτά τα δεδομένα. Σίγουρα θα δώσουμε πρόσθετα φορολογικά κίνητρα. Μπορούμε να δούμε το ζήτημα των υπεραποσβέσεων με μία πιο τολμηρή θεώρηση”.
πηγή: economico.gr