Στα 18 δισ. ευρώ τοποθετεί η Goldman Sachs τις εκροές καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους τρεις μήνες. Εκτιμά πως οι καταθέσεις θα εξακολουθήσουν να δέχονται πιέσεις για όσο διαρκεί η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών.
Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως τον Φεβρουάριο οι εκροές καταθέσεων θα αγγίξουν τα 3 δισ. ευρώ ανεβάζοντας στα 18 δισ. ευρώ τις συνολικές εκροές από τις αρχές Δεκεμβρίου 2014.
«Πιστεύουμε ότι η εκροή καταθέσεων παραμένει ανησυχητική εξέλιξη. Ενδεχόμενη αποτυχία επίλυσης την τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης», αναφέρει σε ανάλυσή της η Goldman Sachs.
Πάντως, η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως εάν παραμερισθούν οι πολιτικές εξελίξεις, η αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών έχει γερά θεμέλια. Όπως αναφέρει οι ελλείψεις σε ρευστότητα μπορούν να ανακοπούν από την ΕΚΤ, αν η Ελλάδα διατηρήσει το διάλογο με τους διεθνείς πιστωτές και τελικά παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Ωστόσο, αν η στήριξη της ΕΚΤ αμφισβητηθεί και εισαχθούν έλεγχοι κεφαλαίου οι κάτοχοι τραπεζικών μετοχών θα καταγράψουν περαιτέρω απώλειες. «Αναμένουμε η μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών να συνεχιστεί και στο εγγύς μέλλον, για όσο η πολιτική διαπραγματεύση παραμένει σε εξέλιξη», τονίζεται στην ανάλυση.
Ειδικά για τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας κατά 5 δισ. ευρώ, στα 65 δισ. ευρώ, η Goldman Sachs σημειώνει πως η τρέχουσα εξάρτηση των τραπεζών από τον ELA θα φθάσει στο 16% του ενεργητικού τους, έναντι μηδέν το Δεκέμβριο του 2014. Σημειώνει ωστόσο πως το ανώτατο επίπεδο του ELA ήταν 124 δισ. ευρώ το 2012 όταν και η στήριξη αντιστοιχούσε σε 28% του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.