Η εφαρμογή της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ 24% σε ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006 δημιουργεί νέες συνθήκες στην αγορά:
Οι 10 ανάσες στην αγορά και την οικονομία:
- Απαλλάσσει από ένα ανασταλτικό παράγοντα την αγορά ακινήτων, καθώς σήμερα ο αγοραστής κατοικίας (με οικοδομική άδεια από 1/1/2006), που δεν είναι η κύρια, επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%. Για ακίνητο με ζητούμενη τιμή 100.000 ευρώ, ο αγοραστής θα πληρώνει πλέον μόνο φόρο μεταβίβασης 3%. Δηλαδή το επιπρόσθετο κόστος είναι 3.000 ευρώ, αντί 24.000 ευρώ ( όφελος 21 χιλ. ευρώ ).
- Το μέτρο αφορά και τα οικόπεδα που δίνονται ως αντιπαροχή.
- Η φορολογική μεταχείριση των προς πώληση ακινήτων είναι πλέον ευνοϊκή.
- Καθιστά ομοιόμορφη την αγορά ακινήτων, αφού εξισορροπεί τις συνθήκες αγοράς ακινήτων με οικοδομική άδεια έως 31 Δεκεμβρίου 2005 (που έως τώρα δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ) με εκείνα που χτίστηκαν και χτίζονται μετά την ημερομηνία αυτή και σήμερα επιβαρύνονται με φόρο 24%.
- Αποτελεί χρήσιμο και αναγκαίο μέτρο για την αναθέρμανση της οικονομίας και την άμεση δυναμική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ανέγερση κατοικιών.
- Θα βοηθήσει την ανοικοδόμηση με τη μέθοδο της αντιπαροχής, που φθίνει τις τελευταίες δεκαετίες, καθότι οι κατασκευαστές προτιμούν πλέον να αγοράζουν το οικόπεδο αντί να κτίζουν με αντιπαροχή.
- Η αναστολή του ΦΠΑ 24%, σε συνδυασμό με τη δρομολογούμενη παροχή έκπτωσης έως και 40% στις δαπάνες για ανακατασκευή των κτιρίων, εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των οικοδομικών αδειών.
- Το Δημόσιο υπολογίζεται ότι θα έχει επιπρόσθετα έσοδα από φορολογία από 18 εκατ. ευρώ έως 72 εκατ. ευρώ,
- Η αξία του ΑΕΠ υπολογίζεται ότι θα ενισχυθεί έως 265 εκατ. ευρώ,
- Οι θέσεις εργασίας στον κλάδο υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν από 912 σε 3.650.
Την πενταετία 2003-2007, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το μερίδιο των επενδύσεων σε κατοικίες ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 10%. Από το 2007, δεύτερο έτος εφαρμογής του ΦΠΑ στα νεόδμητα, κι έπειτα οι επενδύσεις σε κατοικίες άρχισαν να μειώνονται για να φθάσουν στο 3,9% του ΑΕΠ το 2011 και να κατρακυλήσουν στο 0,6% του ΑΕΠ το 2017.
Πηγή: economico.gr