Ντάισελμπλουμ: "Μόνο εντός του προγράμματος μπορούν να αντικατασταθούν μέτρα με άλλα μέτρα"

Οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις υφιστάμενες συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές της χώρας δήλωσε, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ .

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, έκανε δηλώσεις στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία των βουλευτών ζήτησε να μην υπάρξει νέα οικονομική στήριξη για την Ελλάδα.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Αυτό σημαίνει πως μόνον εντός του προγράμματος μπορούν να αντικατασταθούν μέτρα με άλλα μέτρα». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν, θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Τότε μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμα, μπορείς να συμπληρώσεις το πρόγραμμα διαφορετικά. Όμως στήριξη χωρίς ένα πρόγραμμα, στήριξη χωρίς περαιτέρω πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις είναι αδιανόητη» τόνισε. Ο κ. Ντεϊσελμπλούμ έκανε δηλώσεις πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα.

«Έχουμε την κοινή φιλοδοξία να φθάσουμε σε μια λύση και πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι «τα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει πάντα να εξετάζονται, να ελέγχονται από την τρόικα, είτε θα την αποκαλούμε τρόικα είτε όχι».

Συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ

Συνάντηση γνωριμίας με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να έχει πριν από την έναρξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Στη συνάντηση θα μετέχει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν και σύμφωνα με πληροφορίες θα παραστεί και η ειδική σύμβουλος του υπουργού Έλενα Παναρίτη.

Υπενθυμίζεται πως ο Πόλ Τόμσεν και ο Γιάνης Βαρουφάκη έχουν ήδη γνωρισθεί καθώς είχαν ανταλλάξει απόψεις σε δίωρη συνάντηση την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Baltimore Paris Champs-Elysées του Παρισιού.