Ανάσα στη ΔΕΗ, από την ασφυξία που προκαλούν τα αυξημένα οικονομικά προβλήματα, θα φέρει η έκθεση των ορκωτών ελεγκτών της Ernst & Young που θα δημοσιοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου μαζί τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας.
Στην επιχείρηση εκτιμούν ότι αν όλα πάνε καλά η αναθεώρηση των τιμολογίων, μπορεί να ξεκινήσει να αποδίδει έσοδα τέλη του έτους με αρχές του χρόνου. “Άλλο τι τιμολογείς και άλλο τι εισπράττεις υποστηρίζουν και σημειώνουν ότι μέχρι να φτάσουν στους καταναλωτές τα νέα μέτρα και να αρχίσουν να εξοφλούνται οι λογαριασμοί μεσολαβούν κάποιοι μήνες”.
Για την ΔΕΗ, παραμένει το μεγάλο ζητούμενο η επόμενη μέρα καθώς η «μαύρη τρύπα» παραμένει πολύ μεγάλη -έχει υπολογιστεί πάνω από 900 εκ. ευρώ- και αυτό απαιτεί δομικές αλλαγές στις οποίες οι ελεγκτές εκτιμούν ότι πρέπει να ρίξει όλο το βάρος η διοίκηση τους επόμενους μήνες, μαζί με ένα γενναίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και νέων προσλήψεων που θα ανανεώσουν το προσωπικό της Επιχείρησης.
«Κάθετη μετακίνηση των καταναλωτών»
Στην αγορά ενέργειας εκτιμούν ότι μετά την αποτυχία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι επιλογές της επιχείρησης σχετικά με τα εργαλεία που θα ανοίξουν την αγορά περιορίζονται.
‘Οπως αναφέρουν ή θα πάμε σε ένα πολύ καλό και αποτελεσματικό μοντέλο στόχο (target model) που θα παρέχει ρευστότητα στην αγορά ή θα πάμε σε μια λύση κάθετης και όχι οριζόντιας όπως γίνεται μέχρι σήμερα μετακίνησης πελατών.
“Η φιλοσοφία είναι να πάψουμε να κόβουμε μια φλοίδα οριζόντια από το δέντρο πελατών της ΔΕΗ αλλά να κόψουμε και κάθετα, βάζοντας μέσα όχι μόνο το καλό πελατολόγιο αλλά και το κακό” αναφέρει αρμόδια πηγή που συμμετέχει στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας με αυξημένο ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις της ΔΕΗ μαζί με την διοίκηση.
Και κακοπληρωτές
Όπως όμως εξηγεί μια τέτοια λύση προϋποθέτει ότι οι ιδιώτες προμηθευτές θα πάρουν το χρίσμα και του καθολικού παρόχου, ένα ρόλο που επιτελεί διαχρονικά η εταιρεία επί ζημία. Εκτός δηλαδή από τους υγιείς πελάτες θα πάρουν και αγρότες, πελάτες κοινωνικού τιμολογίου, κακοπληρωτές.
Είναι καιρός λένε αυτή πίτα να διαχυθεί στην αγορά και έτσι και η ΔΕΗ να μειώσει το πελατολόγιό της ακόμη και με γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Όσοι υποστηρίζουν το σχεδιασμό αυτό, ο οποίος φαίνεται ότι είναι πάνω στο τραπέζι, πάνε την συζήτηση ένα βήμα πιο πέρα.
Όπως σημειώνουν, η πώληση αυτή θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστική για τους υποψήφιους αγοραστές αν έβαζε στο ίδιο χαρτοφυλάκιο και κομμάτια του δικτύου διανομής, ικανοποιώντας έτσι και το άλλο σχέδιο της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.
Από το newsroom του economico.gr