Novartis - Παπαγγελόπουλος: Η λεπτή νομική «κλωστή» που θα κρίνει το μέλλον της δικογραφίας

Από μια λεπτή νομική «κλωστή» κρέμεται η υπόθεσης Novartis και ο δρόμος που θα πάρει η δικογραφία για τον ρόλο Παπαγγελόπουλου στο στήσιμο σκευωρίας. Αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι το αν τα αδικήματα τελέστηκαν κατά τη διάρκεια ή «επ΄ ευκαιρία» της άσκησης των καθηκόντων του υπουργού.

Σύμφωνα με ένα σενάριο, όπως γράφει η Καθημερινή, η αρμόδια Προκαταρκτική  επιτροπή θα αποφανθεί ότι δεν είναι αρμόδια να εξετάσει την υπόθεση και θα επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη.

Το δεύτερο σενάριο είναι η επιτροπή να αξιολογήσει τις καταθέσεις των κ. Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου και Ιω. Αγγελή και να εκδώσει σχετικό πόρισμα ή να προχωρήσει και σε εξέταση μαρτύρων.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά, και η διάρκεια ζωής μιας Προκαταρκτικής μπορεί να κυμαίνεται από μια διαδικασία-εξπρές ή πιο μακρά, όπως, για παράδειγμα, αυτή του Βατοπεδίου (αν και το τελευταίο μοιάζει με το πιο αδύναμο σενάριο).

«Κρίσιμο είναι κατά πόσον τα αδικήματα τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων του κ. Παπαγγελόπουλου. Αν τελέστηκαν παράπλευρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, θα πρέπει η δικογραφία να επιστραφεί στη Δικαιοσύνη», σημείωσε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας το τοπίο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (ρ/σ «Παραπολιτικά»), ενώ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έμεινε εκτός κάδρου, τόνισε ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί δεν μπορούν να οδηγούνται σε ποινικές διαδικασίες, εκτός αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι συντελέστηκε αδίκημα».

Το τρίτο σενάριο είναι η ίδια επιτροπή να αποφασίσει ύστερα από εξέταση των στοιχείων ότι είναι δικό της θέμα να προχωρήσει μέχρι τέλους, καθώς έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα».

Ηδη συντάσσεται η πρόταση για τη σύσταση της Προκαταρκτικής που θα περιλαμβάνει τα υπό διερεύνηση αδικήματα και την οποία δεν αποκλείεται να υπογράφουν περισσότεροι από τους απαιτούμενους 30 βουλευτές, ενώ η Ν.Δ. αναζητεί τους βουλευτές με νομικές γνώσεις που θα τη στελεχώσουν.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν πρέπει να αναμένεται πριν από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διεξαχθεί αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, τη μεθεπόμενη εβδομάδα.