Σύμφωνα με μελέτη της δικηγορικής εταιρείας Baker και McKenzie, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, οι κινεζικές επενδύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπερδιπλασιάστηκαν το 2014 φτάνοντας σε ένα νέο ρεκόρ των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2014, οι κινεζικές επιχειρήσεις και οι επενδυτές από την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έκαναν 153 συναλλαγές συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013 και μόλις λίγο πάνω από τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012.
Η Βρετανία ήταν ο αγαπημένος προορισμός για τις κινεζικές επενδύσεις το περασμένο έτος με 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακολουθούν στη σχετική λίστα η Ιταλία με 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Ολλανδία με 2, 3 δισεκατομμύρια δολάρια, η Πορτογαλία με 2 δισεκατομμύρια δολάρια και η Γερμανία με 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Γαλλία βρίσκεται στην τρίτη θέση αλλά σε ένα μήκος χρόνου τετραετίας από το 2010 έως το 2014, αναφέρει η ίδια μελέτη, με κινεζικές επενδύσεις ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Παράλληλα, η Κίνα την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε πως θα βοηθήσει στην κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στα αφγανικά σύνορα και ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι θα συμβάλει στην κατασκευή οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων με το Πακιστάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο του αφγανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Σιράζουλ Χακ Σιράζ, μία ημέρα μετά τη συνάντηση που είχαν στην Καμπούλ διπλωμάτες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Κίνα, το ποσό της “βοήθειας”, δεν έχει καθοριστεί ακόμα.
Η Κίνα «συμφώνησε να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για έργα όπως το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Κουνάρ και την ενίσχυση των οδικών και των σιδηροδρομικών συνδέσεων ανάμεσα στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν», ανέφερε η Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Χουά Τσουνγίνγκ μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.