Γερμανία: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές κατά 3,4% τον Δεκέμβριο

Αύξηση εμφάνισαν το Δεκέμβριο σε μηνιαία βάση οι γερμανικές εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, Destatis.

Η αύξηση στις εξαγωγές κατά 3,4% σε συνδυασμό με τη μείωση των εισαγωγών κατά 0,8% μεταφράστηκαν σε εμπορικό πλεόνασμα, ύψους 21,8 δισ. ευρώ. Σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι οικονομολόγοι είχαν διαμορφώσει εκτιμήσεις για πλεόνασμα της τάξης των 18,8 δισ. ευρώ.

Στο σύνολο του έτους, σε μη προσαρμοσμένους όρους, σημειώθηκαν νέα ρεκόρ στις εξαγωγές, εισαγωγές και εμπορικό πλεόνασμα, σύμφωνα με τη Destatis. Το συνολικό πλεόνασμα των 217 δισ. ευρώ ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 195,3 δισ. ευρώ, που είχε καταγραφεί το 2007.

Ταυτόχρονα οι Γερμανοί εξαγωγείς πρόκειται να λάβουν μεγάλη ώθηση από την αναπάντεχη ποσοτική χαλάρωση που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η οποία αναμένεται να εξασθενήσει ακόμα περισσότερο το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Αυτό σημαίνει ότι η ανταγωνιστικότητα των γερμανικών προϊόντων θα παρουσιάσει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.