«Μη αποδεκτό» από τους θεσμούς το σχέδιο για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη - «Απειλούν» με τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα
Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση των θεσμών στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη που προβλέπει το πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Συγχρόνως, δυσφορία έχει προκαλέσει και το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναφέρεται στη ρύθμιση για την εξόφληση ασφαλιστικών εισφορών σε 120 δόσεις, καθώς κάτι τέτοιο δεν βοηθάει στην «κουλτούρα των πληρωμών», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση της Ελένης Βαρβιτσιώτη από τις Βρυξέλλες για την Καθημερινή, οι θεσμοί κρίνουν ότι αυτές οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης έχουν περισσότερο άρωμα «προεκλογικού πακέτου» παρά αποτελούν προσπάθεια για θετική εισήγηση από τους θεσμούς.
Κώδωνας κινδύνου
Για αυτό και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι πλέον πιθανό να μην εγκριθεί η εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ANFAs και SNPs στο τέλος του μήνα. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε χθες τις ελληνικές αρχές ότι «υπολείπονται σε ό,τι αφορά την εκτέλεση των προαπαιτουμένων και σε ό,τι αφορά την ταχύτητα της εφαρμογής τους».
Το σχέδιο της πρότασης που έστειλε χθες το απόγευμα στους θεσμούς το υπουργείο Οικονομικών για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη περιλαμβάνει τη διεύρυνση της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε διεύρυνση και σε κατηγορίες δανειοληπτών που δεν προστατεύονταν μέχρι σήμερα, όπως επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια στα οποία έχει δοθεί ως εγγύηση η πρώτη κατοικία. Αυτή η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς, καθώς θεωρούν ότι όχι μόνο δεν ενισχύει τα κίνητρα για την αποπληρωμή των κόκκινων δανείων, αλλά επιβραβεύει την κουλτούρα των κακοπληρωτών, και αναμένονται ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Εποπτική Αρχή Τραπεζών (SSM).
Δεν δέχονται παράταση
Παράλληλα, οι θεσμοί δεν θα αποδεχθούν περαιτέρω παράταση του νόμου Κατσέλη σε περίπτωση μη συμφωνίας. Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε στην «Κ» ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένουν από την κυβέρνηση το σχέδιο αντικατάστασης του συγκεκριμένου νόμου και πλέον, πέντε μήνες αργότερα, η πρόταση που έφθασε χθες από το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι αποδεκτή.
Επίσης, τονίζουν ότι όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων σημαντικό ρόλο από εδώ και εμπρός θα διαδραματίσουν οι επικείμενες ευρωεκλογές. Για αυτό διαμηνύουν πως, αν η συγκεκριμένη αξιολόγηση καθυστερήσει, θα είναι πιο δύσκολο να περάσει από τα κοινοβούλια κοντά στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Εντονη δυσαρέσκεια υπάρχει και για την πορεία της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, καθώς δεν είναι μόνον οι καθυστερήσεις που εντοπίζονται, αλλά και μια ξεκάθαρη διάθεση από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τη συγκεκριμένη δέσμευση.
Το θέμα, όμως, που είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, επιβάρυνε ιδιαίτερα το ήδη αρνητικό κλίμα, καθώς είναι ενδεικτικό της μη συμμόρφωσης της ελληνικής κυβέρνησης με τα συμφωνηθέντα.