Η μη περικοπή των συντάξεων και το πακέτο παροχών της κυβέρνησης «κληρώνουν» την Πέμπτη στο Euro Working Group με τον Όλαφ Σόλτς να δίνει (χθες) το στίγμα των αναμενόμενων αποφάσεων.
Όλα δείχνουν ότι οι Θεσμοί δεν θα επιμείνουν στο ψηφισμένο μέτρο της περικοπής των παλαιών συντάξεων, με την προϋπόθεση ότι θα επανεκτιμηθούν και οι αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, που επέτρεπαν μια σειρά από κοινωνικά αντίμετρα, όπως επίσης και οι (πέραν αυτών) παροχές που υπόσχεται η κυβέρνηση.
Η ελληνική πλευρά επιθυμεί και οι συντάξεις να μην περικοπούν και οι παροχές να είναι διευρυμένες, υποστηρίζοντας ότι έχει να παρουσιάσει αποδείξεις για αντίστοιχο «διευρυμένο δημοσιονομικό χώρο» που επιτρέπει τις επιδιώξεις της.
Έτσι θα υποστηρίξει το αίτημά της για πακέτο παροχών της τάξης των 900 950 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 750 εκατ ευρώ που εγγράφονταν στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
«Μικρότερος των εκτιμήσεων»
Η Κομισιόν, από την πλευρά της, θεωρεί ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι μικρότερος των εκτιμήσεων της κυβέρνησης, διαφωνεί με την έκταση και την ποιότητα των παροχών και ζητάει μεγαλύτερη έμφαση σε κινήσεις που έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα, ώστε να επιτευχθεί επιτάχυνση στο ΑΕΠ.
Ως το πιο αναπτυξιακό μέτρο θεωρείται η μείωση των εισφορών που ήδη κατατέθηκε με σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, καθώς και μέτρα που ενισχύουν την κατανάλωση. Αναπτυξιακά θεωρούνται επίσης τα δύο φορολογικά μέτρα για μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας, η μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και η μέση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.