Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.
Οι εξαιρέσεις θα επιτρέψουν στις χώρες να συνεχίσουν να μειώνουν την εισαγωγή ιρανικού πετρελαίου τους προσεχείς μήνες και εβδομάδες.
Η κυβέρνηση Τραμπ δημοσίευσε τη Δευτέρα κατάλογο κυρώσεων κατά εκατοντάδων οντοτήτων σε ολόκληρη την οικονομία του Ιράν και υπόσχεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς του έθνους.
«Το ιρανικό καθεστώς έχει μια επιλογή, είτε μπορεί να κάνει μια στροφή 180 μοιρών και να ενεργήσει σαν μια κανονική χώρα ή να δει την οικονομία του να καταρρέει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου.
Ο νέος γύρος κυρώσεων για τους τομείς ενέργειας, τραπεζών και ναυτιλίας του Ιράν τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα. Ο κατάλογος στοχεύει σε περισσότερες από 700 οντότητες, συμπεριλαμβανομένων ιδιωτών, τραπεζών, αεροσκαφών και πλοίων.
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι αποσύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν το 2015. Ο Τραμπ έδωσε στις ξένες εταιρείες 90 με 180 ημέρες για να κλείσουν τις δραστηριότητές τους με το Ιράν.
Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, δήλωσε στην κρατική τηλεόραση τη Δευτέρα ότι το Ιράν σκοπεύει να αψηφήσει τους δασμούς των ΗΠΑ και να συνεχίσει να πουλά.
«Η Αμερική θέλησε να μειώσει τις πωλήσεις πετρελαίου από το Ιράν … αλλά θα συνεχίσουμε να πουλάμε το πετρέλαιο μας … για να σπάσουμε τις κυρώσεις», δήλωσε ο Ρουχανί στους οικονομολόγους σε μια συνάντηση που μεταδόθηκε ζωντανά, όπως αναφέρει το CNBC.
Από το newsroom του economico.gr