Λαφαζάνης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων συμφωνίας για τον ΤΑP

Το ζήτημα αλλαγής των όρων της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP τέθηκε στη συνάντηση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη με τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, Ραχμάν Μουσταφάγιεφ. Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε τη θέση του Υπουργείου ότι είναι σε κατάσταση αναμονής για τον ΔΕΣΦΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης υπενθύμισε τις επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν αντιπολίτευση για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, αλλά και για τον TAP, ωστόσο σημείωσε ότι θα αναμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού για την έγκριση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ, η οποία αναμένεται μέχρι το Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά τον ΤΑP, o Υπουργός έκανε γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης για στήριξη σε γενικές γραμμές της διεύλευσης του αγωγού από τον Ελλάδα, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής των όρων, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ελληνικών συμφερόντων, αναγνωρίζοντας ότι το εν λόγω πρότζεκτ συμφέρει γενικά τη χώρα, την ευρύτερη περιοχή και την ενεργειακή ασφάλεια.

Για τον ΔΕΣΦΑ επισήμανε ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει παρά τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και η κυβέρνηση θα αναμένει την απόφαση της Κομισιόν, η οποία εξετάζει τα όποια ερωτηματικά έχουν προκύψει.