Το ελληνικό μεσοπρόθεσμο, ο οπαδός της ελληνικής προσπάθειας και η γραβάτα του...χρέους

Οπαδός της ελληνικής προσπάθειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαι οπαδός της ελληνικής προσπάθειας, ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων», είπε ο Ματέο Ρέντσι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Έχω εμπιστοσύνη ότι στον διάλογο Ελλάδας – Ευρώπης θα λυθούν τα άμεσα προβλήματα» τόνισε ο κ. Ρέντσι και πρόσθεσε ότι “υπάρχουν οι συνθήκες για να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της ΕΕ και της Ελλάδας”.

Ο ιταλός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, καθώς «η επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές έστειλε μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με τον φόβο» και πρόσθεσε ότι «αυτό το μήνυμα προέρχεται από μια γενιά ανθρώπων οι οποίοι ζητούν περισσότερο ενδιαφέρον για όσους υποφέρουν από την κρίση».

Ο κ. Ρέντσι κατέστησε σαφές ότι στην Ευρώπη θα πρέπει να μιλήσουμε για ανάπτυξη και όχι μόνο για λιτότητα, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε “ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη”. Ο Ματέο Ρέντσι αστειεύτηκε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ακούγοντάς τον να μιλά Ελληνικά: «Προσπάθησα να παρακολουθήσω όσα ειπώθηκαν στα Ελληνικά, αλλά ίσως στο λύκειο δεν μου δίδαξαν καλά τα Αρχαία Ελληνικά» είπε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο ηγέτες αναφέρονταν ο ένας στον άλλον με το μικρό τους όνομα. Ο ιταλός Πρωθυπουργός αρκετέ φορές προσφώνησε τον κ. Τσίπρα ως «Αλέξη» και ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιστοίχως τον κ. Ρέντσι ως «Ματέο».

Τσίπρας: «Θέλουμε χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο»

«Με την νέα ελληνική Κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι ευρωπαίοι πολίτες, αλλά ούτε και οι πιστωτές. Θα έπρεπε να φοβούνται αν συνεχιζόταν η πολιτική που ακολουθούνταν έως χθες» είπε, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας. «Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμη ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο. Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε τη συμμαχία της λογικής», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αναφερόμενος στην πολιτική που εφάρμοσε η Τρόικα στην χώρα υποστήριξε ότι «η Τρόικα εφήρμοσε μια πολιτική στην Ελλάδα που τα έκανε όλα χειρότερα» και παρατήρησε ότι “έχει έρθει η στιγμή για μια αναγκαία στροφή στην Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και η Ελλάδα θα δουλέψει για να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής» και δήλωσε ότι «πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας. Έχνα μεσοπρόθεσμο σχέδιο με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις». Ο έλληνας Πρωθυπουργός τοποθετήθηκε και στο θέμα της διαφθοράς που μαστίζει την χώρα τα τελευταία χρόνια υπενθυμίζοντας ότι «στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια πλήρωσε η μεσαία τάξη και τα φτωχά στρώματα, διότι υπάρχει ακόμη ένα κράτος διαφθοράς και διαπλοκής, το οποίο θα το αλλάξουμε. Δεσμευόμαστε ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα».

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο Ματέο Ρέντσι χάρισε στον Αλέξη Τσίπρα  μία γραβάτα και με εύθυμο λόγο του είπε ότι «όταν λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, η πρώτη γραβάτα που θα φορέσεις θα είναι ιταλική». Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας χάρισε στον Ρέντσι ένα CD με ελληνόφωνα τραγούδια από την Κάτω Ιταλία (Magna Graecia).

Πρώτο τεστ

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ματέο Ρέντσι πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Επρόκειτο για το πρώτο σοβαρό τεστ για τον διεθνή διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους με έμφαση στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

Στην ιταλική πρωτεύουσα ταξίδεψε – από το Λονδίνο – και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μετά τις συναντήσεις του με τους Μισέλ Σαπέν και Τζορτζ Οσμπορν, ομολόγους του της Γαλλίας και Βρετανίας, είχε συνάντηση με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις Ρέντσι ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι αυτό αποτελεί «πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Μετά τις συναντήσεις του τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ο Αλ. Τσίπρας ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης σειρά συναντήσεων με τις ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων, ζητώντας τους στήριξη στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους. Ο Πρωθυπουργός ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Κύπρο το μεσημέρι προκειμένου να μεταβεί στη Ρώμη.

Ο Ματέο Ρέντσι

Την Κυριακή ο Ματέο Ρέντσι είχε μακρά συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ματέο Ρέντσι επιχείρησε να καθησυχάσει τη γερμανίδα Καγκελάριο πως η Ιταλία δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας μεσογειακής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Αντί αυτού, σύμφωνα με τη La Stampa, στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα, θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.

Στη Ρώμη και ο Βαρουφάκης

Στη Ρώμη βρέθηκε την Τρίτη και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, o οποίος συναντήθηκε με τον ομόλογό του Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, μετά από το Λονδίνο όπου είχε επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών Τζον Όσμπορν και με επενδυτές.

Από το Λονδίνο, σε δηλώσεις του στους Financial Times, o Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί «κούρεμα» αλλά ανταλλαγή χρέους.

Μοσκοβισί – Σόιμπλε 

Το βράδυ της Δευτέρας συναντήθηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί με τον γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Ο γάλλος πολιτικός μετέφερε μηνύματα και εντυπώσεις από τη συνάντησή του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, την Κυριακή στο Παρίσι, έχοντας ως στόχο την διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο Παρίσι

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον ραντεβού, όμως, να είναι εκείνο που θα έχει ο Πρωθυπουργός την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση των Βρυξελλών δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί μια κατ’ αρχήν συμφωνία, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση χωρίς η Αθήνα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Μάιο, όταν εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη η νέα συμφωνία.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτίμησε πως η χώρα μας είναι κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα και συζητά με τους εταίρους.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την Κυριακή ζήτησε να μην πιέζονται ακόμα περισσότερο οι χώρες που είναι σε κρίση, στέλνει στην Αθήνα αποστολή με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.