Ως «Μέσο – Υψηλό» χαρακτηρίζει το επίπεδο εθνικού κινδύνου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος η Έκθεση Εθνικής Εκτίμησης Κινδύνου,που συντάσσεται για πρώτη φορά, υπό την εποπτεία της ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών Έλενας Παπαδοπούλου.
Στην έκθεση, γίνεται λόγος για την ανάγκη ανάληψης δράσεων όσον αφορά τους κλάδους των δικηγόρων των λογιστών, των μεσιτών και των συμβολαιογράφων τα οποία θεωρούνται επαγγέλματα που βρίσκονται κοντά σε συναλλαγές οι οποίες ενδεχομένως σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος.
Η Έκθεση δημοσιεύτηκε μετά την έγκρισή της από την Επιτροπή Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και της Χρηματοδότησης της Διάδοσης Όπλων Μαζικής Καταστροφής.
Σύμφωνα με αυτήν,το μεγαλύτερο επίπεδο κίνδυνου για ξέπλυμα (Υψηλό) ανακύπτει από τους κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού τομέα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές και μεσίτες ακινήτων).
Υψηλό κίνδυνο αντιμετωπίζει και ο κλάδος των παρόχων υπηρεσιών εμβασμάτων, ενώ ο τραπεζικός κλάδους ακολουθεί με επίπεδο κινδύνου «Μέσο – Υψηλό».
Τα αδικήματα με το υψηλότερο επίπεδο απειλής
Σύμφωνα με την έκθεση, τα αδικήματα με το υψηλότερο επίπεδο απειλής ως προς το ξέπλυμα χρήματος είναι η διακίνηση ναρκωτικών, η διαφθορά, τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας. τα οικονομικά εγκλήματα, η παράνομη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων και τα φορολογικά αδικήματα.
Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι η ελληνική διοίκηση θα πρέπει να αναλάβει δράση για τους κλάδους των μεσιτών, δικηγόρων, λογιστών και συμβολαιογράφων, καθώς διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και συστάσεις εταιρειών, και πολλές φορές εν αγνοία τους, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Ο κλάδος των τυχερών παιχνιδιών
Παράλληλα, σε υψηλή προτεραιότητα για ανάληψη δράσης κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος βρίσκονται οι κλάδοι των τυχερών παιγνίων που διεξάγονται επίγεια (π.χ. στα πρακτορεία) καθώς και οι πάροχοι τραπεζικών εμβασμάτων και ο τραπεζικός κλάδος.
Στην έκθεση, που συντάσσεται για πρώτη φορά, αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ο μη χρηματοπιστωτικός τομέας της οικονομίας και ειδικότερα ορισμένα από τα επαγγέλματα που εντάσσονται σε αυτόν, συμμετέχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με υψηλή απειλή για ξέπλυμα χρήματος και ως εκ τούτου, είναι ευάλωτα στον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος.