Κρίσιμη θεωρείται για τις ελληνικές τράπεζας η 4η Φεβρουαρίου καθώς τότε πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ προκειμένου να εγκρίνει την παράταση της χρηματοδότησής τους μέσω του ELA. Όσο η χώρα είναι σε πρόγραμμα, θεωρείται βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα δίνει το πράσινο φως για τον ELA. Άλλωστε οι ελληνικές τράπεζες παρέμειναν μεγάλο διάστημα στη στήριξη μέσω ELA κατά την κρίση του 2012, ενώ και οι κυπριακές εξακολουθούν να στηρίζονται από αυτόν με αλλεπάλληλες δεκαπενθήμερες εγκρίσεις από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το ποσό που θα εγκριθεί από την ΕΚΤ, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι το ύψος της χρηματοδότησης από τον ELA μπορεί να είναι ένα μέσο πίεσης όσο υπάρχουν ανοικτά ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει τα στοιχεία και η ΕΚΤ αποφασίζει το τελικό ύψος του ποσού που θα δοθεί. Στο αρχικό αίτημα που υπέβαλε η ΤτΕ προ ημερών η ΕΚΤ μείωσε το ποσό.
Το ποσό που αιτήθηκε και αυτό που τελικά εγκρίθηκε τηρούνται μυστικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα σενάρια στην αγορά είναι ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε περίπου 15 δισ. ευρώ -κατά μια άλλη εκδοχή, 20 δισ.- και δόθηκε έγκριση για περίπου 10 δισ.
Ενα σημαντικό ζήτημα είναι ότι στις 6 Φεβρουαρίου λήγει έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 1 δισ. ευρώ. Το Ελληνικό Δημόσιο θα κάνει δημοπρασία για τη συγκεκριμένη έκδοση, αλλά οι ελληνικές τράπεζες δεν είναι βέβαιο ότι θα συμμετάσχουν. Οι τράπεζες έχουν λάβει επιστολή από την ΕΚΤ, με βάση την οποία δεν απαγορεύεται ευθέως η αγορά εντόκων γραμματίων, αλλά συστήνεται σε αυτές να μην αγοράζουν μη ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία.
Η επόμενη έγκριση του ELA από την ΕΚΤ είναι στις 18 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μέχρι την αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που είναι στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος που λήγει στις 27 Φεβρουαρίου.