Βαρουφάκης: "Συμφωνία-γέφυρα από έναν μήνα έως έξι εβδομάδες και οριστικοποίηση τον Ιούνιο"

Γεύμα εργασίας είχαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, λίγο πριν από τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Ιταλίας, Αλέξη Τσίπρα και Ματέο Ρέντσι.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε μιλώντας σε ιταλούς δημοσιογράφους πως «είναι εφικτό να δούμε το τέλος της ελληνικής κρίσης από τον Ιούνιο. Μπορούμε να το κάνουμε» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα χρειάζεται μια συμφωνία-γέφυρα που θα δώσει χρόνο, όπως έναν μήνα ή έξι εβδομάδες, μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία με τους εταίρους ως τον Ιούνιο.

Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως αν κλειστεί η συμφωνία με τους εταίρους, τα κεφάλαια θα αρχίσουν να ρέουν ξανά «γρήγορα».

Ραντεβού με Ντράγκι και Σόιμπλε

Συνεχείς ανατροπές σημειώνονται στο πρόγραμμα του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος όπως μεταδίδεται από τη Ρώμη, δεν θα επιστρέψει τελικά στην Αθήνα μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Μπαντοάν, αλλά θα ταξιδέψει στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιταλική πρωτεύουσα ο Γιάνης Βαρουφάκης θα μεταβεί από τη Ρώμη στη Φρανκφούρτη για να συναντηθεί την Τετάρτη με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ακολούθως σχεδιάζεται να ταξιδέψει στο Βερολίνο για συνάντηση κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τις σημαντικές αυτές συναντήσεις γνωστοποίησε ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Ρώμη.

Ο Γ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητήσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική λύση της ελληνικής κρίσης και πως οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι ήταν «άκρως θετικές και ενθαρρυντικές».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της «δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων», ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκίνησε την Κυριακή έναν μίνι μαραθώνιο διεθνών επαφών καθώς είχε συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν στο Παρίσι και τη Δευτέρα με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Οσμπορν στο Λονδίνο. Κατά την παρουσία του στο Παρίσι την Κυριακή ο Γ. Βαρουφάκης εξέφρασε την πρόθεση να συναντηθεί με τον Β. Σόιμπλε, ενώ στο Λονδίνο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε «κούρεμα» του χρέους.

Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times ο Γ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας προτείνει την ανταλλαγή των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, προσθέτοντας ότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα ζητήσει η Αθήνα την διαγραφή μέρους του χρέους της το οποίο ανέρχεται σε 315 δισ. ευρώ.

Τα νέα αξιόγραφα προτείνεται να είναι δυο ειδών: το ένα θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ το δεύτερο θα αντικαταστήσει αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, αργότερα και μετά τη συνάντησή του με τα στελέχη του Σίτι προέβη σε διευκρινιστική δήλωση:  «Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο κι αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Παράλληλα μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο Channel 4 ο Γ. Βαρουφάκης φάνηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και μάλιστα σε άμεσο χρόνο.

Οι διαβεβαιώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τις τράπεζες και τα ξένα funds για τη διαχείριση του χρέους, καλωσορίστηκε το πρωί της Τρίτης από το Βερολίνο.

Την «προθυμία της Ελλάδας να παραιτηθεί από την απαίτηση για κούρεμα χρέους» χαιρέτισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ, επισημαίνοντας ότι ένα κούρεμα χρέους δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Γι αυτό είμαι ευτυχής για την ελληνική παραίτηση» δήλωσε ο Μίχαελ Ροτ στο ραδιόφωνο MDR και πρόσθεσε ότι τώρα είναι σημαντικό «να καθίσουμε μαζί, να μιλήσουμε μαζί και όχι ο ένας για τον άλλον». Οι νέες προτάσεις του έλληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη καθιστούν σαφές, τόνισε, ότι «η συνεργασία είναι καλύτερη από τη σύγκρουση».

Από το Λονδίνο εκφράστηκε παράλληλα η εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κοντά σε μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της.

«Η προσδοκία μου είναι ότι η Ελλάδα και οι (άλλες) χώρες της Ευρωζώνης θα συνεργασθούν για (να επιτύχουν) μία συμφωνία» δήλωσε ο Ντόναλντ Κον, μέλος της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.

«Ακούσαμε κάποιους τόνους τις τελευταίες μία ή δύο ημέρες που υποδηλώνουν μία μικρή πρόοδο, μία μικρή εκχώρηση» συνέχισε. Παρά ταύτα, πρόσθεσε ο Κον σε μία τέτοια τεταμένη κατάσταση υπάρχει ο κίνδυνος «ατυχημάτων», αλλά η έκθεση του βρετανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι «πιθανόν πολύ μικρή».