Στάσιμους στο "Β3" μας αφήνει η Moody's, επισημαίνοντας την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων

Με πέντε μέρες καθυστέρηση, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στην έκθεση αξιολόγησης που δημοσιοποίησε (καθώς η έκθεση ήταν προγραμματισμένη να δημοσιοποιηθεί την περασμένη Παρασκευή) διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας στο «Β3».

“Θετικές προοπτικές”

Σύμφωνα με την έκθεση, που κρατά “στον πάγο” την Ελλάδα, οι προοπτικές παραμένουν «θετικές» και αντικατοπτρίζονται στη δυνατότητα ταχύτερης της αναμενόμενης ανάπτυξης εντός των επόμενων ετών, καθώς οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

“Να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις η Αθήνα”

Επισημαίνεται ωστόσο, ότι για να επιβεβαιωθούν αυτές οι προοπτικές, θα πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει και να προωθήσει πιο εντατικά την αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα.

Που στηρίζεται το πιστωτικό προφίλ της χώρας

Παράλληλα, η Moody’s τονίζει ότι το πιστωτικό προφίλ της χώρας στηρίζεται από τη βελτίωση των οικονομικών και δημοσιονομικών προοπτικών, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης.

Τα “θετικά” της ελληνικής οικονομίας

Στα θετικά για την ελληνική οικονομία τοποθετούνται η διαφαινόμενη ισχυρή θέληση για εφαρμογή απαιτητικών μεταρρυθμίσεων, το εξαιρετικά χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, οι ήπιες χρηματοδοτικές ανάγκες (με δεδομένη τη στήριξη των πιστωτών της χώρας).

Οι προκλήσεις

Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας, αυτές έγκειται στο γεγονός ότι η μείωση του ιδιαίτερα υψηλού χρέους της Ελλάδας θα χρειαστεί την εφαρμογή μίας ιδιαίτερα σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης που αναμένει η Moody’s

Ο οίκος αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα φθάσει φέτος στο 2% και θα ενισχυθεί στο 2,2% το 2019.

Εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα και χρέος

Εκτιμά ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φθάσει στο 3,6% για το τρέχον έτος και το 3,3% για το 2019, με το χρέος να διαμορφώνεται το 2018 στο 188% του ΑΕΠ και να υποχωρεί στο 177,7% του ΑΕΠ το 2019.