Πρεμιέρα των «φιλικών ελέγχων» των υπουργών από την τρόικα. Σταδιακή περικοπή συντάξεων ζητάει η κυβέρνηση
Η Τρόϊκα επέστρεψε και άρχισε τους τακτικούς – 4 φορές το χρόνο – μεταμνημονιακούς ελέγχους της οικονομίας και της εφαρμογής των συμφωνηθέντων στο Eurogroup τον περασμένο Ιούνιο. Τις σχετικές διαπραγματεύσεις από πλευράς κυβέρνησης έχουν αναλάβει οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ οι συζητήσεις δεν θα γίνονται πλέον στο κοσμοπολίτικο Hilton, αλλά στο σκοτεινό “δικαστικό” περιβάλλον του κτιρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Λεωφόρο Μεσογείων.
Οι επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών θα διαχειριστούν και την τύχη των συντάξεων μιας και θα εκπροσωπούν την κυβέρνηση για όλα τα θέματα, χωρίς την παρουσία άλλων υπουργών. Η πρώτη συνάντηση κατά την τριήμερη παραμονή των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαριόλι (ESM) έγινε σήμερα Τετάρτη.
Φυσικά το καυτό θέμα των συντάξεων ήταν πρώτο στην ατζέντα, με το «παζάρι» να ξεκινά με συμβιβαστική πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος που υπογράφει ο Κωστής Πλάντζος η κυβέρνηση έβαλε «στο ζύγι» το ενδεχόμενο μερικής ή σταδιακής εφαρμογής του μέτρου αντί για πλήρη κατάργηση, ζητώντας τα όποια αντίμετρα να εφαρμοστούν σταδιακά ως το 2022 για να μην κοπούν μια κι έξω οι συντάξεις το 2019.
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ, στην Καθημερινή, η τελική απόφαση θα παρθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου.
Πάντως σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας προς τον Καρλ Γιούνκερ ,μετά την τελευταία του ομιλία, ως Προέδρου της Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο, για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου αυτός απάντησε λακωνικά: «Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».
Διχασμένοι
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, την ίδια στιγμή εμφανίζονται να μην έχουν κοινή γραμμή για το αν θα πρέπει να μπουν σε κουβέντα.
Η Κομισιόν δείχνει «να συζητά το πράγμα» και τείνει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, θεωρώντας πως αν το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% εξασφαλίζεται και χωρίς περικοπές συντάξεων, το μέτρο μπορεί να είναι «δημοσιονομικά» αχρείαστο, παρότι έχει ψηφιστεί. Δεν το λέει όμως ανοικτά γιατί ξέρει πως «δεν της πέφτει λόγος», αφού για αυτά αποφασίζει το Eurogroup και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια η κυβέρνηση υποστήριξε ότι πάει για υπερπλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ (1,2 δισ. ευρώ) φέτος θέλοντας να πείσει ότι μεγάλο μέρος του μπορεί να επαναληφθεί και το 2018. Αυτό το ενδεχόμενο κ΄θιστά αχρείαστη την περικοπή στις συντάξεις ή τουλάχιστον το σύνολο της περικοπής.
Το ΔΝΤ, όμως, βλέπει αλλιώς το ζήτημα. Και στην τελευταία έκθεσή του γα τη χώρα μας τονίζει πως θεωρεί το μέτρο αναγκαίο για «διαρθρωτικούς» λόγους και όχι για «δημοσιονομικούς». Δεν περιμένει δηλαδή να δει αν υπάρξουν πλεονάσματα, αλλά θέλει να κοπούν 2 δισ. από συντάξεις για να δοθούν 2 δισ. επιδόματα φτώχειας, στους αδύναμους της κοινωνίας.
Τι υποστηρίζει η κυβέρνηση
Από πλευρά της η κυβέρνηση κάνει τους δικούς της λογαριασμούς και υποστηρίζει πως μπορεί να αυξήσει 2 δισ. τα Επιδόματα Πρόνοιας, χωρίς να μειώσει τις συντάξεις! Όπως εξήγγειλε μάλιστα ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ΔΕΘ «ήδη έχουμε αυξήσει τον προϋπολογισμό για την Πρόνοια από τα 789 εκ ευρώ που ήταν το 2015 σε 2 δισ. ευρώ το 2018» (σσ: καταργώντας όμως σχεδόν όλα τα κοινωνικά επιδόματα που προϋπήρχαν και ενσωματώνοντάς τα στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης του ΟΑΕΔ).
Νέα συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους θεσμούς θα υπάρξει και την Παρασκευή το πρωί, πριν φύγουν ξανά από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται και μία ακόμη συνάντηση την Πέμπτη αν χρειαστεί.
Ως αποτέλεσμα των συναντήσεων αυτών οι Θεσμοί θα συντάξουν τις εκθέσεις τους το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, οι οποίες και θα κατατεθούν στο Eurogroup. Έως τότε δεν θα πρέπει να αναμένεται καμμία ουσιαστική εξέλιξη για το θέμα των συντάξεων, το οποίο θα παραμείνει στη δημόσια συζήτηση, στη σφαίρα του προεκλογικού κλίματος.
Χθες πάντως ο πρωθυπουργός – σε μια δημόσια πίεσή του προς τους δανειστές, αλλά και ως “διάγγελμά” του προς το εκλογικό σώμα – δήλωσε στο Euronews: “Το λέω καθαρά. Αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο (την περικοπή των συντάξεων) που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό.”
Νέα συνάντηση
*Νέα συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με τους θεσμούς θα υπάρξει και την Παρασκευή το πρωί, πριν φύγουν ξανά από την Αθήνα, χωρίς να αποκλείεται και μία ακόμη συνάντηση την Πέμπτη αν χρειαστεί. Τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα πρέπει να αναμένονται και οι εκθέσεις που θα συντάξουν οι θεσμοί για την χώρα μας (ξεχωριστά το ΔΝΤ από την Κομισιόν) οι οποίες και θα κατατεθούν στο Eurogroup.
Από το newsroom του economico.gr