Επιδρομή του Υπερταμείου σε 10.119 νέα ακίνητα του Δημοσίου – Υποθηκεύονται για 99 χρόνια με υπογραφή Τσακαλώτου

Εν μέσω καλοκαιριού και  εν αγνοία των άμεσα ενδιαφερόμενων τοπικών φορέων ή ιδιωτών, η κυβέρνηση εκχώρησε μαζικά στο Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων χιλιάδες ακίνητα, εκτάσεις και δημόσια κτίρια, με σκοπό την οικονομική αξιοποίησή τους.  Ανάμεσά τους, όμως, είναι και μεμονωμένα οικόπεδα ιδιωτών, σαν να ήταν κρατικά.

Η ύπαρξη του ΦΕΚ με τους 10.000 κωδικούς:  Εκτός από τα 70.000 κρατικά φιλέτα που είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η κυβέρνηση της εκχώρησε, μετά από αίτημα του Υπερταμείου όπου ανήκει πλέον η ΕΤΑΔ,  άλλα 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ.

Η απίστευτη επιδρομή στα ακίνητα όλης της χώρας:  Η επιδρομή αφορά κυρίως περιοχές και ακίνητα της Περιφέρειας που δεν τα είχαν έως τώρα αγγίξει οι ιδιωτικοποιήσεις ή άλλα σχέδια κεντρικής αξιοποίησης. Δήμαρχοι και περιφερειάρχες δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτα για τα ακίνητα της αρμοδιότητάς τους καθώς δεν έχουν ενημερωθεί αλλά ούτε και ερωτηθεί από κανέναν μέχρι σήμερα.

Τι αποκαλύπτει η αποκωδικοποίηση της λίστας των ακινήτων: Αποκωδικοποιώντας τη λίστα των ακινήτων που εκχωρούνται στο Υπερταμείο, προκύπτει ότι τα 10.119 βρίσκονται διασκορπισμένα σε 48 νομούς της χώρας.

Μόνον τα 6.000 αφορούν σε δήμους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Καθώς πρόκειται για πυκνά δομημένες περιοχές όμως, πρόκειται για ακίνητα της διπλανής πόρτας ή κτίρια και εκτάσεις σε γειτονιές που πιθανότατα να αξιοποιούνται ήδη από φορείς ή ιδιώτες.

Στο 1/3 των νομών, πάντως, αλλάζουν χέρια πάνω από 100 ακίνητα, ενώ σε κάποιους άλλους είναι ελάχιστα.

Ανάμεσα στους νομούς που γλιτώνουν  από τη μαζική «αξιοποίηση» ακινήτων, περιλαμβάνεται και η Πρέβεζα, εκλογική περιφέρεια του κ. Τσακαλώτου, με μόλις 15 ακίνητα.

Όλα αυτά γίνονται μετά την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, την οποία ψήφισε τον Ιούνιο φέτος η Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα (άρθρο 109 στο νομοσχέδιο) και ορίζει ότι το Υπερταμείο «δεσμεύεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος-μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο με βάση τη Σύμβαση, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ».

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι απλά τα ακίνητα αποτελούν περιουσία του Υπερταμείου για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων για τα υπόλοιπα 99 χρόνια, μετά και τη λήξη του τρίτου μνημονίου.

Το σχέδιο εκχώρησης των ακινήτων στο Υπερταμείο έχει περάσει 4 φάσεις:

  • Το καλοκαίρι του 2015 (τρίτο μνημόνιο) προβλέφθηκε η δημιουργία του Υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.
  • Τον Μάιο του 2016 συστήθηκε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) που απορρόφησε ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία προϋπήρχαν.
  • Τον Μάιο του 2017 ορίστηκε επιτροπή για να επιλέξει και άλλα κρατικά ακίνητα, προκειμένου να τα εκχωρήσει το Δημόσιο στο Υπερταμείο, πέραν όσων κατείχε ήδη η ΕΤΑΔ.
  • Τον Ιούνιο του 2018 εγκρίθηκε η λίστα με τα πρώτα 10.119 ακίνητα που ετοίμασε η επιτροπή.

Έπεται και συνέχεια, όμως, μετά τη λήξη του μνημονίου αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή Τσακαλώτου συνεχίζει να εργάζεται, αναζητώντας δεκάδες χιλιάδες άλλα κρατικά ακίνητα για τον ίδιο σκοπό.

 

economico.gr