"Παιχνίδια" με ομήρους τους συνταξιούχους - Τα τρία σενάρια για την περικοπή ή όχι των συντάξεων

Οι προθέσεις της κυβέρνησης να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων για να διασώσει ό,τι μπορεί από το εκλογικό κόστος που συνεπάγεται η εφαρμογή του μέτρου σκοντάφτει στην άρνηση των δανειστών, που διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι η αναστολή των περικοπών στο σύνολό τους είναι εξαιρετικά δύσκολο-αν όχι αδύνατο-να γίνει αποδεκτή από τους δανειστές, που από τη Δευτέρα  θα βρίσκονται στην Αθήνα για να ξεσκονίσουν τα κιτάπια μας, στο πλαίσιο του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου.

Εκτός όμως από τις αντιδράσεις των δανειστών ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο φοβούνται και το νέο κύμα αντιδράσεων από τις αγορές, στο άκουσμα και μόνο της αναστολής του μέτρου των περικοπών των συντάξεων.

Άλλωστε μία πρόγευση πήραν από την συντονισμένη επίθεση στο ελληνικό δεκαετές ομόλογο, που εκτινάχθηκε πάνω από το 4,6%, αλλά και στο Χρηματιστήριο που έσπασε προς τα κάτω το «ψυχολογικό όριο» των 700 μονάδων.

Έλαβαν επίσης τα μηνύματα από τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, όπως το χθεσινό στη «Handelsblatt» ότι η παροχολογία και οι υποσχέσεις για τις συντάξεις που καλλιεργεί η κυβέρνηση Τσίπρα είναι η αιτία που ανεβαίνουν τα επιτόκια δανεισμού της χώρας στις αγορές.

Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός από τη βήμα της ΔΕΘ δεν θα ανακοινώσει οριστικές αποφάσεις για την τύχη των συντάξεων αλλά θα περιοριστεί σε μισόλογα και υποσχέσεις. θα παρατείνει την ομηρεία των συνταξιούχων μέχρι τον Νοέμβριο, δίνοντας προς το παρόν το τυράκι της προσδοκίας και θολώνοντας το τοπίο για να μην ξεσηκώσει θύελλα εντός και εκτός.

Οι τελικές αποφάσεις για την τύχη των συντάξεων αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο από το Eurogroup πριν από την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 και αφού φυσικά θα έχει πει την τελευταία λέξη ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Τα τρία σενάρια 

Στην κυβέρνηση επεξεργάζονται τα σενάρια που θα παρουσιάσουν στους δανειστές κατά τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, τα κυβερνητικά σενάρια προβλέπουν:

1. Μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν από την 1η Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η ψηφισμένη περικοπή κατά 18% των συντάξεων θα εφαρμοστεί όχι αμέσως αλλά σε τέσσερις ισόποσες δόσεις κάθε εξάμηνο, με την πρώτη δόση των περικοπών να ενεργοποιείται από την Πρωτοχρονιά. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την πρόταση αυτή θα αποτραπεί ένα ισχυρό σοκ για τους συνταξιούχους.
2. Αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών για έξι μήνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το μέτρο. Στο σενάριο αυτό, οι συνταξιούχοι θα δουν να μπαίνει το ψαλίδι στις συντάξεις τους από την 1η Ιουλίου 2019 αντί την ερχόμενη Πρωτοχρονιά. Το συγκεκριμένο σχέδιο εξυπηρετεί προεκλογικά την κυβέρνηση, καθώς εάν αποφασίσει να στήσει κάλπες τον Μάιο δεν θα έχει κόψει τις συντάξεις και θα αφήνει την καυτή πατάτα για την επόμενη κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές.
3. Στα δύο αυτά σενάρια θα πρέπει να προστεθεί και η ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου της  περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να πείσει τους δανειστές για την αναβολή ή τη σταδιακή εφαρμογή του μέτρου. Κάτι για το οποίο εξακολουθούν να επιμένουν χώρες της ευρωζώνης.
Η 13η σύνταξη

Η 13η σύνταξη, που θα προκύψει απ’ το υπερπλεόνασμα που αναμένεται να εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός και υπολογίζεται σε 900 εκατ. ευρώ προβλέπεται και στα τρία σενάρια. Το κυβερνητικό επιτελείο επενδύει σε μεγάλο βαθμό στον επικοινωνιακό αντίκτυπο από την υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης. Όμως από τον ίδιο κορβανά, θα επιστραφούν και τα αναδρομικά σε 250.000 ενστόλους, σε εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους το 2012.