O Τσακαλώτος καθησυχάζει στους δανειστές: "Μην ανησυχείτε για τις εξαγγελίες Τσίπρα" - Τι συμβαίνει;

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τις συνομιλίες του με τους δανειστές στο Eurogroup, διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ δεν θα πλήξουν τους συμφωνημένους οικονομικούς στόχους.

Η Ελλάδα δεν απασχόλησε χθες το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, ωστόσο στο περιθώριο της συνεδρίασης εκπρόσωποι των θεσμών προσέγγισαν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για να ενημερωθούν αναφορικά με τις επικείμενες παροχές του Έλληνα πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καταλαγιάζει τις ανησυχίες των δανειστών αλλά και τις αντιδράσεις των αγορών στην ανακοίνωση παροχών που μπορεί να προκαλέσουν νέο εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας. Κι’ αυτό, ενώ οι συνταξιούχοι περιμένουν να ακούσουν συγκεκριμένα μέτρα για τη διάσωση των συντάξεων από τις ψηφισμένες περικοπές, που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019.

Αργότερα οι αποφάσεις

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις,ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθούν κατά τη διάρκεια τις πρώτης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, για τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, θα ενσωματώνεται πιθανότατα η περικοπή των συντάξεων, με την οριστική απόφαση να αφήνεται για αργότερα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, όταν και η εικόνα εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού θα είναι πληρέστερη.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια που θα θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στο Eurogroup του Νοεμβρίου.

Ίσως γι’ αυτό ο κ.Τσακαλώτος καθησυχάζει τους ομολόγους του ότι η ομιλία του πρωθυπουργού σήμερα στη ΔΕΘ δεν θα τους αιφνιδιάσει. Ίσως ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει μια υπόσχεση προς τους συνταξιούχους που δεν θα αποτελεί πρόκληση για τους δανειστές.

«Μην ανησυχείτε δεν θα είναι τίποτε ανησυχητικό» φέρεται να απάντησε ο υπουργός Οικονομικών,  σύμφωνα με την ανταποκρίτρια τoυ ΣΚΑΙ, Ελένη Βαρβιτσιώτη.

Οι διαβεβαιώσεις Τσακαλώτου έρχονται ως απάντηση στις ανησυχίες Ευρωπαίων  αξιωματούχων, οι οποίοι διεμήνυαν ότι «η τήρηση των συμφωνημένων και η εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων από το 2019 είναι «θέμα εμπιστοσύνης».

Έτσι, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των εταίρων, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να τους διαβεβαίωσε στο περιθώριo του Eurogroup ότι οι παροχές που θα ανακοινωθούν δεν πρόκειται να σοκάρουν τους θεσμούς.

Οι διαβεβαιώσεις μέσω Reuters

Σε ανάλογο κλίμα, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωνε νωρίτερα στο Reuters ότι «κανένα από τα μέτρα που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος».

Σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται στις επικείμενες εξαγγελίες Τσίπρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη θυμωμένη κοινή γνώμη που θα θέλει να επιβραβευθεί για τα χρόνια θυσιών από τη μία, και στις αγορές από την άλλη που πολύ εύκολα μπορεί να χάσουν την υπομονή τους με κάθε σημάδι παρέκκλισης από τη δημοσιονομική σταθεροποίηση που υπήρξε κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης.

«Οι συμφωνίες είναι συμφωνίες»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας του ΣΚΑΪ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίαζαν αρνητικά την προοπτική της αναδίπλωσης της κυβέρνησης στο θέμα των περικοπών των συντάξεων. «Αυτά που έχουν συμφωνηθεί, έχουν συμφωνηθεί. Είναι θέμα εμπιστοσύνης να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Εφόσον έχετε αποφασίσει ένα πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αυτό το πακέτο μέτρων δεν μπορεί να αλλάξει» έλεγαν.

Από την πλευρά του, Ελληνας αξιωματούχος επιχειρηματολογούσε ότι ήταν διαφορετική η δημοσιονομική κατάσταση το 2017, οπότε και συμφωνήθηκε η περικοπή συντάξεων, από ό,τι είναι σήμερα. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωνε πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν θα κάνει κάτι μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία των θεσμών».

Το θέμα τις περικοπής των συντάξεων αναμένεται να τεθεί από την ελληνική πλευρά επισήμως τη Δευτέρα οπότε ξεκινά ο πρώτος μεταμνημονιακός έλεγχος της χώρας μας και θα είναι, επιπλέον, το πρώτο τεστ αντοχής της νέας φάσης των σχέσεων κυβέρνησης-θεσμών.

 

Από το newsroom του politisonline.com και του economico.gr