Το χρέος στο επίκεντρο των επαφών Βαρουφάκη εντός και εκτός Ελλάδας -Στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ

Το θέμα της διεξαγωγής μιας διεθνούς διάσκεψης χρέους θα είναι το κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα του νέου Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στις επαφές που θα έχει από την Κυριακή στο εξωτερικό.

Ο κ. Βαρουφάκης αναχωρεί την Κυριακή για το Λονδίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, Τζορτζ Όσμπορν, ενώ τη Δευτέρα το μεσημέρι θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν και την Τρίτη θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, στόχος της νέας ελληνικής Κυβέρνησης δια του κ. Βαρουφάκη είναι να αρχίσει «να δουλεύεται ως σκέψη» η συγκεκριμένη προοπτική σε μια σειρά από χώρες οι οποίες επίσης θα επωφελούνταν από μια τέτοια εξέλιξη. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, επίσης, σημαντικό κρίνεται το να καταστήσει σαφές ο κ. Βαρουφάκης ότι η Αθήνα επιδιώκει μέσα από μια τέτοια διάσκεψη να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες θα πλήττουν το λιγότερο δυνατό τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, ενώ θα αποδίδουν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του ζητήματος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Διαδοχικά ραντεβού με ομολόγους του με αρχή τη Δευτέρα από το Λονδίνο θα έχει ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουβάκης, ενώ στις 11 Φεβρουαρίου αναμένεται άφιξη στην Αθήνα και του Angel Gurria, γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ.

Ο Angel Gurria αποδέχθηκε πρόσκληση του  Πρωθυπουργού «με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της Κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως  Υπουργού Οικονομικών του Μεξικού, κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ.

Το θέμα εικάζεται ότι θα τεθεί από ελληνικής πλευράς και κατά την πρώτη, περισσότερο αναγνωριστική συνάντηση που ο κ. Βαρουφάκης έχει την Παρασκευή στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στον οποίο θα γίνει προσπάθεια να αποσαφηνιστεί ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν σκοπεύουν μόνο στην ελάφρυνση της θέσης της Ελλάδας αλλά ότι έχουν ευρύτερο στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρωζώνη με στόχο την βελτίωση, συνολικά, της κατάστασης.

Ανάλογη αναμένεται να είναι η τοποθέτηση του κ. Βαρουφάκη και απέναντι στον Τόμας Βάιζερ, επικεφαλής της ευρωομάδας του EuroWorkingGroup.