Πολ Κρούγκμαν: Τέλος ο εφιάλτης για την Ελλάδα

Ως οικονομικό και ανθρωπιστικό εφιάλτη χαρακτήρισε τα γεγονότα που στιγμάτισαν την Ελλάδα από το 2009 έως και σήμερα ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος με άρθρο του στην αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για “τέλος του εφιάλτη για την Ελλάδα” με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Όπως εξηγεί ο Κρούγκμαν, μπροστά στον Τσίπρα, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση ότι θα αμφισβητήσει την πολιτική λιτότητας, θα σταθούν πολλοί που θα τον προειδοποιήσουν να εγκαταλείψει όλα όσα υποσχέθηκε και να συμπεριφερθεί υπεύθυνα. «Πώς η ευθύνη έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής;», διερωτάται ο Κρούγκμαν και επιχειρεί να δώσει μία ερμηνεία στον πολιτικό σεισμό που συγκλόνισε την Ελλάδα. Για να γίνει αυτό, λοιπόν, ο αμερικανός οικονομολόγος κάνει μία αναδρομή στο 2010 όταν η Τρόικα παραχώρησε δάνεια στη χώρα και ως αντάλλαγμα απαίτησε έναν συνδυασμό λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

«Κι ενώ τα στελέχη της Τρόικας παρίσταναν τους έξυπνους και τους ρεαλιστές στην πραγματικότητα, παραπλάνησαν παρουσιάζοντας μια οικονομική φαντασία. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το τίμημα για τις ψευδαισθήσεις της οικονομικής ελίτ», γράφει στο άρθρο του.

Το ζήτημα σύμφωνα με τον Κρούγκμαν είναι ότι η Ελλάδα όταν επιβλήθηκε η πολιτική λιτότητας, αντιμετώπιζε ήδη ύφεση, παρότι οι δανειστές υποστήριζαν ότι η χώρα μέχρι το 2012 θα είχε σημειώσει ανάκαμψη. Μάλιστα, υπολόγιζαν πως η ανεργία μπορεί από το 9,4% του 2009 να εκτοξευθεί στο 15% το 2012, αλλά στη συνέχεια θα σημείωνε γρήγορη πτώση.