JP MORGAN: Οι λόγοι για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί

Τον συμβιβασμό θα αναγκαστεί να επιλέξει η νέα ελληνική κυβέρνηση, όπως εκτιμά η JP MORGAN μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και τη νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, η πίεση στις διαπραγματεύσεις και στην Ελλάδα θα προέλθει από τέσσερις παράγοντες.

Ο πρώτος σύμφωνα με την JP MORGAN θα είναι ο χρηματοοικονομικός και τραπεζικός τομέας της Ευρώπης, ο οποίος θα δεχτεί μεγάλη πίεση σε περίπτωση αδιεξόδου. Μάλιστα, η πίεση αυτή δεν θα κατανεμηθεί ισομερώς και η Ελλάδα θα δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα, τονίζει η JP Morgan.

Ο δεύτερος παράγοντας θα είναι  η ανάγκη αποπληρωμής του χρέους. “Η Ελλάδα πρέπει να αποπληρώσει 8,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ κι άλλα 6,7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», εξηγεί.

Ο τρίτος παράγοντας θα είναι η ανάγκη των ελληνικών τραπεζών να έχουν συνεχή πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΚΤ, κάτι που για να γίνει η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση από την τρόικα και να συμφωνήσει στην πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι.

Και τέταρτον, η πίεση θα προέλθει από την επιθυμία της Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, η οποία έχει ξεκαθαρίσει ότι για να γίνει αυτό πρέπει η χώρα να είναι σε πρόγραμμα.