Νέα βουτιά για την τιμή του πετρελαίου: Κάτω από τα 49 δολάρια το βαρέλι

Νέα πτώση κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου μετά την δημοσιοποίηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για μείωση του ποσοστού ανάπτυξης παγκοσμίως κατά 0,3%, τόσο για το 2015 οπότε είχε προβλεφθεί ανάπτυξη της τάξης του 3,5% όσο και για το 2016 για το οποίο είχε προβλεφθεί ανάπτυξη της τάξης του 3,7%.

Η τιμή του βαρελιού brent διαμορφώθηκε την Τρίτη στα 48,84 δολάρια, κινούμενο για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια κάτω από τα 49 δολάρια.

Η τιμή αυτή έχει προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα σε αρκετές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Βενεζουέλα, η Νορβηγία αλλά και η Ρωσία, των οποίων ο προϋπολογισμός κατά μεγάλο μέρος βασίζεται στα πετρελαϊκά έσοδα.

Αντίθετα, άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σ. Αραβία, προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμες να προχωρήσουν σε κάποιου είδους παρέμβαση, π.χ. σε μείωση της παραγωγής, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, υποστηρίζοντας ότι μακροπρόθεσμα οι χαμηλές τιμές μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της ζήτησης.

Αντίθετη γνώμη φαίνεται ότι έχει το Ιράν, το οποίο επίσης έχει πληγεί οικονομικά από την πτώση των τιμών. Δια στόματος του Υπουργού Πετρελαίου, το Ιράν εξέφρασε την ελπίδα σύντομα ο ΟΠΕΚ να λάβει μέτρα στήριξης των τιμών, πιθανότατα δια της περικοπής της παραγωγής.