Διατάξεις οι οποίες θα οδηγούν σε απενεργοποίηση ΑΦΜ για όσους φοροδιαφεύγουν ή έχουν υποβάλει ψευδή στοιχεία για την απόκτησή του, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης.
Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:
-Σε αυτόματη απενεργοποίηση του ΑΦΜ ή σε αναστολή της χρήσης του θα προχωρά η Εφορία για τους φορολογούμενους που διαπράττουν φοροδιαφυγή ή έχουν δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτηση του ΑΦΜ.
-Φυσικά πρόσωπα των οποίων ο ΑΦΜ έχει ανασταλεί και θέλουν να προχωρήσουν σε νέα έναρξη εργασιών ως υποκείμενα στο ΦΠΑ υποβάλλοντας δήλωση μεταβολών για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών θα πρέπει να καταθέσουν εγγύηση ανάλογα με το ύψος της φοροδιαφυγής η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 15.000 ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα που υπόκεινται στο ΦΠΑ και υποβάλλουν δήλωση μεταβολών για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών στο φορολογικό μητρώο.
-Η Φορολογική Διοίκηση έχει τη δυνατότητα και χωρίς την υποβολή δήλωσης εγγραφής να αποδίδει ΑΦΜ σε φορολογούμενο ή σε πρόσωπο που δεν τυγχάνει φορολογούμενος εφόσον έχει στη διάθεσή της σε περίπτωση φυσικού προσώπου τα προσωπικά στοιχεία του και σε περίπτωση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας την επωνυμία και την έδρα προκειμένου να βεβαιώσει ή και να εισπράξει απαιτήσεις κατά αυτού ή να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών της ημεδαπής.
-Η Εφορία μπορεί να απαιτήσει εγγύηση από οποιαδήποτε επιχείρηση υποβάλλει δήλωση εγγραφής στο φορολογικό μητρώο εάν μέτοχος ή εταίρος του νομικού προσώπου που υποβάλει τη δήλωση υπήρξε κατά τα τελευταία 5 έτη πριν από την υποβολή της, μέλος του Δ.Σ. ή νομικός εκπρόσωπος άλλου νομικού προσώπου ή συνδεδεμένο πρόσωπο με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πτώχευσαν ή κατέστησαν αφερέγγυα και η πτώχευση ή αφερεγγυότητα είχε ως αποτέλεσμα τη μη είσπραξη ή διακινδύνευση είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών τουλάχιστον 15.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και άλλες διατάξεις» χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως «επείγον».
Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται σήμερα Τετάρτη στις 3 μετά το μεσημέρι στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, προς επεξεργασία.
Η επεξεργασία του στις Επιτροπές θα ολοκληρωθεί μετά από τρεις συνεδριάσεις την Τετάρτη και την Πέμπτη, στις οποίες θα κληθούν και εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να τοποθετηθούν.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου.
Σε μια πολύωρη τηλεδιάσκεψη από το απόγευμα χθες Δευτέρα ως τα ξημερώματα της Τρίτης, οι επικεφαλής των θεσμών έκαναν ανασκόπηση και ενέκριναν μία προς μία τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Από ελληνικής πλευράς, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Χουλιαράκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρης Λιάκος και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρης Παπαγιαννάκος.
Με το νέο νομοσχέδιο κλείνουν τα πιο σοβαρά από τα θέματα της τρίτης αξιολόγησης και υλοποιούνται συνολικά 50 από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Οι πιο σοβαρές από τις ρυθμίσεις που έρχονται αφορούν:
* Τα οικογενειακά επιδόματα: αυξάνεται μεν το βοήθημα για τις οικογένειες με ένα και δύο παιδιά αλλά μειώνεται για τρίτεκνους και πολύτεκνους.
* Η προκήρυξη απεργιών: Για τη λήψη απόφασης θα απαιτείται η συμμετοχή του 50+1% των οικονομικά ενήμερων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.
* Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: θα γίνονται πλέον και για ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με βάση την εμπορική και όχι την αντικειμενική αξία.
* Στην Παιδεία: Θεσπίζεται το υποχρεωτικό 30ωρο παραμονής όλων των εκπαιδευτικών στα σχολεία.
* Διατάξεις με τις οποίες θεσμοθετείται η πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με διαγωνισμούς που θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η ίδια η επιχείρηση και να ολοκληρώσει μέχρι και το τέλος του 2018.
* Διατάξεις οι οποίες θα επεκτείνουν τον θεσμό των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο, μέτρο το οποίο μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρεί να αναβάλει για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.
* Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και μια σειρά φορολογικών ρυθμίσεων για κατάργηση φοροαπαλλαγών οι οποίες όμως χαρακτηρίζονται «διαδικαστικού χαρακτήρα».
Σχετικά με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που μένουν ανοιχτά αλλά χρειάζονται μόνο επιμέρους ρυθμίσεις (υπουργικές αποφάσεις) θα ολοκληρωθούν πριν από τις 18 του μήνα οπότε η EE θα πρέπει με τη σειρά της να έχει συντάξει και την έκθεση συμμόρφωσης (Compliance report) η οποία θα κρίνει και την τελική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Κρίσιμη πάντως είναι η νέα συνάντηση με τους δανειστές την Πέμπτη όπου συνεδριάζει η ομάδα εργασίας του Eurogroup.