Τρία προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης παρουσίασαν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής.
Τα προγράμματα αφορούν στην αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στο παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και στα παραρτήματα ΑμεΑ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, στην υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους», καθώς και στην εφαρμογή «Διερμηνείας εξ αποστάσεως για κωφούς και βαρήκοους».
Στο σύντομο χαιρετισμό της, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η ελληνική βουλή ψήφισε τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό για το 2018. «Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλεί κάθε περιθώριο και κάθε δυνατότητα που δημιουργείται στην οικονομία, προκειμένου να ενισχύει τους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας και τις πλέον ασθενείς κοινωνικά ομάδες. Μέρα με τη μέρα αυτήν τη δέσμευσή μας την κάνουμε πράξη ολοένα και περισσότερο.
Έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι το κοινωνικό μέρισμα που το έλαβαν περισσότεροι από 3.250.000 συμπολίτες μας, η οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν οι κάτοικοι των νησιών που επιβαρύνθηκαν περισσότερο από τις προσφυγικές ροές, το έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης για τους νέους άνεργους, ηλικίας 18 έως 24 ετών και τα αυξημένα οικογενειακά επιδόματα, πρωτίστως για εκείνες τις εισοδηματικές κατηγορίες που έχουν περισσότερο ανάγκη, τα οποία θα αρχίσουν να υλοποιούνται από το 2018 και μετά. Έμπρακτη απόδειξη, επίσης, είναι και ο κοινωνικός προϋπολογισμός, ο οποίος είναι προσαυξημένος, για το 2018, κατά 315 εκατ. ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.
Παράλληλα, όπως είπε, «μέσα από τη μείωση της ανεργίας και την καλύτερη διαχείριση στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, επιτεύχθηκε μία πλεονασματική εκτέλεση του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Αυτή η πλεονασματική λειτουργία του, μας έδωσε τη δυνατότητα να δώσουμε ένα σημαντικό κοινωνικό μέρισμα στους πλέον αδύναμους συμπολίτες μας. Καλύψαμε περίπου το 32% του ελληνικού πληθυσμού με το κοινωνικό μέρισμα».
«Γι’ αυτήν την κυβέρνηση» τόνισε ότι «δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν υπάρχουν αόρατοι ούτε πολίτες διαφορετικών κατηγοριών. Αντίθετα, υπάρχουν συμπολίτες που έχουν ίσα δικαιώματα». «Για την υλοποίηση και ενεργοποίηση αυτών των δικαιωμάτων, καθημερινά κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι οι τρεις δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης που ανακοινώνει το υπουργείο «αποδεικνύουν ότι για εμάς δεν υπάρχουν αόρατοι».
«Η μέριμνά μας στα προβλήματα και τις ανάγκες των συμπολιτών μας, που, μέχρι χθες, ήταν αόρατοι, δεν μένει στα λόγια, την κάνουμε πράξη, με όσες δυνατότητες διασφαλίζουμε σε αυτό το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο, στο οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να λειτουργούμε. Για εμάς, η υποστήριξη αυτών των ανθρώπων, αλλά και η δημιουργία δομών κοινωνικής προστασίας, δεν μπορεί να περιμένει την έξοδο από το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά υλοποιείται παράλληλα με την πορεία εξόδου από το πρόγραμμα» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένη, όταν αυτή η κυβέρνηση θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από το πρόγραμμα της επιτροπείας τον Αύγουστο του 2018».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η κ. Φωτίου ανέλυσε διεξοδικά τα τρία προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης. Όπως υπογράμμισε, το πρώτο πρόγραμμα είναι η «αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρία». Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η οργάνωση και λειτουργία δομών, δράσεων και προγραμμάτων αποϊδρυματοποίησης ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται στο παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και στα παραρτήματα ΑμεΑ του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και, ειδικότερα, η μεταστέγαση όλων των φιλοξενουμένων και η διαβίωσή τους σε ασφαλή και υποστηρικτική δομή ή σε δομή οικογενειακού τύπου ή η επιστροφή τους στην οικογένεια με ταυτόχρονη υποστήριξή τους από το πρόγραμμα.
Όπως αναφέρθηκε, η μακροχρόνια παραμονή των παιδιών σε δομές ιδρυματικού τύπου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι έχουν αρνητικές και συχνά μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη σωματική, γνωστική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.
Οι δράσεις για την αποϊδρυματοποίηση και την πρόληψή της περιλαμβάνουν:
– Την ανάπτυξη δομών φιλοξενίας των ατόμων με αναπηρία.
– Την ανάπτυξη πιλοτικού προγράμματος επαγγελματικής αναδοχής.
– Την ανάπτυξη μονάδας βραχείας υποδομής ατόμων με αναπηρία.
– Τη δημιουργία κινητής μονάδας παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών σε οικογένειες με άτομα με αναπηρία, θετές ή ανάδοχες.
– Την ανάπτυξη κέντρων δημιουργικής απασχόλησης.
– Τη δημιουργία κέντρων ημέρας για άτομα με αναπηρία.
Φορείς υλοποίησης του προγράμματος είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, τα οποία καλούνται να συνεργαστούν για την υλοποίησή του.
Το δεύτερο πρόγραμμα «στέγαση και εργασία για τους αστέγους» περιλαμβάνει ενέργειες στέγασης και εργασιακής επανένταξης.
Ενέργειες στέγασης:
– Κάλυψη ενοικίου έως του ποσού 180 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 240 ευρώ για δύο ωφελούμενους και έως 300 ευρώ για τρεις ή περισσότερους ωφελούμενους σε μηνιαία βάση.
– Δαπάνες οικοσκευής άπαξ έως 750 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 900 ευρώ για δύο ωφελούμενους, 1.000 ευρώ για τρεις και πλέον ωφελούμενους.
– Λειτουργικές δαπάνες άπαξ έως 750 ευρώ για έναν ωφελούμενο, έως 900 ευρώ για δύο ωφελούμενους, 1.000 ευρώ για τρεις και πλέον ωφελούμενους.
Ενέργειες εργασιακής επανένταξης:
– Ενέργειες που αφορούν στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Το ποσό χρηματοδότησης αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτατου βασικού μισθού με τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.
– Ενέργειες που αφορούν στην υποστήριξη για τη δημιουργία επιχείρησης ή στη δυνατότητα αυτοαπασχόλησης ή στη δημιουργία μικρής αγροτικής μονάδας.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:
– Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε κοινωνικούς ξενώνες αστέγων ή υπνωτήρια.
– Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στο δρόμο.
– Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.
– Άτομα που φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας, με συμπληρωμένο το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν ούτε έχουν πρόσβαση σε κατοικία.
Το τρίτο πρόγραμμα, που θα υλοποιηθεί, είναι το «πρόγραμμα διερμηνείας εξ αποστάσεως κωφών και βαρήκοων ατόμων».
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η λειτουργία υπηρεσίας εξ αποστάσεως διερμηνείας για τους κωφούς και βαρήκοους, μέσω πολλαπλών τρόπων επικοινωνίας, με τη χρήση νέων και σύγχρονων τεχνολογιών υψηλής ποιότητας.
Οι βασικές δράσεις, που θα υλοποιηθούν, μεταξύ άλλων, μέσω του προγράμματος, είναι:
– Δημιουργία υποδομής για εξ αποστάσεως διερμηνεία για έξι σταθμούς διερμηνείας στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ).
– Επιλογή και επιμόρφωση διερμηνέων που θα εργαστούν στο πρόγραμμα.
– Επέκταση του προγράμματος relay με σταθερούς σταθμούς επικοινωνίας.
– Κατάρτιση νέων διερμηνέων για την υποστήριξη επικοινωνίας με κωφούς και βαρήκοους.
– Παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού.
– Ανάπτυξη λογισμικού για παροχή εφαρμογής αυτόματης αναγνώρισης ομιλίας σε γραπτό κείμενο και αγορά λογισμικού για υποτιτλισμό.
Υπεύθυνος φορέας υλοποίησης του προγράμματος ορίζεται το ΕΙΚ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ