Τη δημιουργία αναπτυξιακών τραπεζών προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσει τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και λύσεις όπως “πάγωμα” μέρους των κόκκινων δανείων τους έως και δέκα χρόνια, μείωση συντελεστών κερδών, αλλά και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.
Σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου με θέμα τις «προτάσεις κομμάτων για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής για τις ΜμΕ» συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων για να καταθέσουν τα σχέδια τους για τις μικρομεσαίες.
Εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης πρότεινε ως λύση «σπάσιμο» σε δύο σκέλη των επιχειρηματικών δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση, δηλαδή στο μέρος που μπορεί να εξυπηρετηθεί και στο δεύτερο που “παγώνει” για 5 έως 10 χρόνια, χωρίς να διαγράφεται ως απαίτηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκ νέου στη δημιουργία ενός ενδιάμεσου δημόσιου οργανισμού που θα διαχειριστεί τα δάνεια των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες. Για τη ρευστότητα επανέλαβε τη δημιουργία Δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα ενεργοποιεί τους μηχανισμούς του ΕΤΕΑΝ και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Μάλιστα, για τις εγγυήσεις πρότεινε να παρακαμφθούν οι ελληνικές τράπεζες και να δημιουργηθούν οχήματα ειδικού σκοπού σε συνεργασία με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που θα τις παρέχουν. “Το πρόβλημα με τις επιχειρήσεις είναι η αβεβαιότητα και οι αλλαγές στο φορολογικό και τόσο οι συντελεστές των φόρων.”, τόνισε χαρακτηριστικά και πρότεινε την προώθηση ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος για τουλάχιστον μια 5ετία.
Η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε υποσχεθεί μείωση συντελεστών και έγιναν και θα το κάνουν πράξη, αν και ο στόχος μείωσης στο 15% δεν επετεύχθη γιατί δεν εξάντλησε την 4ετία. Προέβη σε αυτοκριτική, λέγοντας ότι έγιναν λάθη και πρότεινε μια σαρωτική φορολογική μεταρρύθμιση, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. “Υπήρξαν καθυστερήσεις, έγινα λάθη, αλλά είχαμε προσανατολισμό την έξοδο από το μνημόνιο”, πρόσθεσε.
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος τονίζοντας ότι έγινε “με πλασματικές αξίες και πρέπει να μειωθεί”, αναφέρθηκε στην επέκταση του μέτρου καταβολής ΦΠΑ μόνο όταν πληρώνεται το τιμολόγιο και για επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 2 εκατ. ευρώ, στη μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 15%, να δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους επιχειρηματίες, τη μείωση των ανώτατων συντελεστών για φυσικά πρόσωπα από το 42% στο 33% και χαρακτήρισε «παραμύθι» στη Σεισάχθεια του ΣΥΡΙΖΑ. . Υπογράμμισε ότι ήδη υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Ταμείο.
Η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε αρκετές φορές στις εκλογές και χαρακτήρισε κρίσιμη για τη χώρα την 25η Ιανουαρίου.”Είναι κρίσιμη για την σταθερότητα ή να φέρει την αστάθεια. Ήταν δύσκολα τα χρόνια που πέρασαν, αλλά μετά από έξι χρόνια έχει η Ελλάδα ανάπτυξη”, τόνισε. ¨Μετά τις εκλογές χρειάζεται μία συναίνεση”, υπογράμμισε η υποψήφια Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο κ. Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι “δεν ήρθα εδώ για να πείσω να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ”, τονίζοντας ότι ο λόγος που βρισκόμαστε εδώ είναι για τις θέσεις όσο αναφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι ουτοπικό που υπόσχεται αναπτυξιακές τράπεζες με υφιστάμενους οργανισμούς που είναι υπό πτώχευση. “Οι κρατικές τράπεζες θέλουν λεφτά. Που θα τα βρει;”, τόνισε. Υπογράμμισε δε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον γιατί διαφορετικά οι ξένοι επενδυτές γιατί να έρθουν στην Ελλάδα. Κατήγγειλε μάλιστα ότι από το πακέτο Γιούνκερ καμία χώρα δεν θα πάρει λεφτά. “Μόνο τα έργα θα χρηματοδοτηθούν που θα έχουν άμεση υλοποίηση. Δεν πάνε στις χώρες”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βασίλειος Μαμάης μιλώντας εκ μέρους του ΚΚΕ ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες και η μεσαία τάξη έχει ”πληρώσει τη νύφη της κρίσης” και τόνισε ότι δεν μπορούν άλλο να πληρώνουν τα σπασμένα. Πρότεινε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, στη μείωση όλων των συντελεστών και όχι μόνο του ανώτατου, που όπως είπε ευνοεί μόνο τους μεγάλους.
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατήγγειλε ότι οι τράπεζες δανείστηκαν 7,5 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα και κατέθεσε την απορία του πως γίνεται να λένε ότι δεν μας δανείζουν, ενώ υπογράμμισε ότι είναι σημαντική μία διευθέτηση του χρέους στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης υποψήφιος στη ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για “προεκλογική όξυνση” αυτή την περίοδο και υποστήριξε ότι χρειάζεται η προώθηση των πολιτικών που θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των ΜμΕ. Πρότεινε μείωση των συντελεστών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος .
Ο κ. Αθανάσιος Σκόκος από το Ποτάμι τόνισε ότι “το Ποτάμι επιδιώκει μία αλλαγή για τη χώρα, χωρίς να τη γκρεμίσουμε” και πρόσθεσε ότι το θέμα είναι θέλουμε την αλλαγή, να πάμε αξιόπιστα να διαπραγματευτούμε. “Είναι κρίσιμες οι εκλογές”, πρόσθεσε.
Ο κ. Ηλίας Κικίλιας από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών πρότεινε, επίσης, μείωση φορολογικών συντελεστών, να προχωρήσει η ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος και τα κόκκινα δάνεια, να υπάρξει σταθερό φορολογικό σύστημα χρέους και τη μείωση της κρατικής παρέμβασης.