Ολάντ: Η ΕΚΤ θα προχωρήσει στις αγορές κρατικών ομολόγων

Από τα επίσημα χείλη του Γάλλου πρόεδρου Φρανσουά Ολάντ ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει την Πέμπτη στις αγορές κρατικών ομολόγων.

Μιλώντας σε επικεφαλής επιχειρήσεων στο Μέγαρο των Ηλυσίω,ν ο Ολάντ ανέφερε πως, την Πέμπτη, η ΕΚΤ θα λάβει την απόφαση να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, κάτι που θα παρέχει σημαντική ρευστότητα στην ευρωπαϊκή οικονομία και θα δημιουργήσει συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξη. Με τον τρόπο αυτό, ο Ολάντ επιβεβαίωσε τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση (QE) και ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στις 22 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την Wall Steet Journal, η «προαγγελία» Ολάντ ερμηνεύθηκε από μερίδα αναλυτών και αξιωματούχων της ΕΕ ως παρέμβαση στην ανεξαρτησία της  ΕΚΤ.

Πάντως, η ανάμιξη της Γερμανίας στο QE είναι πολύ πιο «επιλήψιμη» από αυτή της γαλλικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τους Financial Times μετά από παρέμβαση της Γερμανίας αποφασίσθηκε να μην υπάρξει αμοιβαιοποίηση του ρίσκου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Έτσι, το ρίσκο της αγοράς τίτλων θα παραμείνει στις εθνικές τράπεζες και στις εθνικές κυβερνήσεις που έχουν εκδώσει τα ομόλογα.

Με την κίνηση αυτή η Γερμανία ναι μεν προστατεύεται από το ενδεχόμενο μίας ελληνικής ή ιταλικής για παράδειγμα  χρεοκοπίας, αλλά το ίδιο θα κάνουν και οι ιδιώτες επενδυτές που δεν θα θέλουν να βρεθούν να θεωρούνται πιστωτές μειωμένης εξασφάλισης. Πιο απλά, με την επιλογή αυτή και κατακερματίζεται η αγορά ομολόγων της ζώνης του ευρώ και μειώνονται τα οφέλη από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σημειώνεται πως σήμερα στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,38% και η ισοτιμία του διαμορφώνεται στα 1,1608 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 136,252 γεν, στο 0,7658 με τη στερλίνα και στο 1,009 με το ελβετικό φράγκο.