Η αισιοδοξία του Μαξίμου για την τάχιστη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θα αποτελέσει το πιο σημαντικό βήμα για την έξοδο από τα μνημόνια, βασίζεται τόσο στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ομάδας, όσο και στα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό. Πλέον, οι εκπρόσωποι των δανειστών παραδέχονται πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ της αυστηρής επιτροπείας και της κρίσης.
Πιο αναλυτικά:
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου του ΔΝΤ, William Murray, το Ταμείο δεν βλέπει κίνδυνο απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο Ελληνικό πρόγραμμα και συνεπώς δεν απαιτεί τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Ο ίδιος επανέλαβε, ότι στην πρώτη επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, ενώ κάλεσε τους Ευρωπαίους να εξετάσουν την σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος των Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως στόχος όλων θα πρέπει να είναι η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές έως το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ υπογράμμισε πως έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αισιόδοξος για την ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το θέμα κάποιων “ρυθμίσεων” για το ζήτημα του χρέους.
Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το 2018 η Ελλάδα θα επιτύχει από τα υψηλότερα ποσοστά δημοσιονομικού πλεονάσματος (0,9% του ΑΕΠ), την ώρα που συνολικά η ευρωζώνη θα έχει έλλειμμα 0,9%. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η Γερμανία αναμένεται να πετύχει επίσης πλεόνασμα της τάξης του 1%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το 2017 θα είναι η τελευταία χρονιά που η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτι που θεωρητικά αποτελεί σημάδι πως πλησιάζει το τέλος της οικονομικής κρίσης.
Οι αισιόδοξες οικονομικές προβλέψεις δεν σταματούν εδώ. Το Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για την Ελλάδα, προέβλεψε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% το τρέχον έτος και κατά 2,0% το 2018.
Από την άλλη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αφού έχει ήδη δηλώσει πολύ ικανοποιημένος από την εξέλιξη των συζητήσεων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση και αφού έχει εκφράσει τη βεβαιότητά του, ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από το τέλος του έτους, σημείωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει σαφής βελτίωση και στο ζήτημα της απασχόλησης: “Τα εργασιακά είναι σίγουρα ένα λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα. Από τη μια υπάρχει ανάγκη τήρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων και από την άλλη πρέπει να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της αγοράς. Πιστεύω ότι οι μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ήταν ένας καλός συμβιβασμός» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία δείχνουν σαφή πτώση της ανεργίας τον Αύγουστο. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε στο 20,6%, σε σχέση με το 20,9% του Ιουλίου και με το 23,4% του Αυγούστου του 2016. Δείτε αναλυτικά την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ εδώ.
Αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την ανεργία στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτές, το 2017 θα μειωθεί στο 21,8%, στο 20,4% το 2018 και στο 18,7% το 2019. Η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9% το 2017, 1,7% το 2018 και 1,8% το 2019.