«Παιχνίδι» με το κοινωνικό μέρισμα - Ποιοι και πότε θα το πάρουν τελικά;

Σε μείζον ζήτημα της τρίτης αξιολόγησης και αντικείμενο νέου γύρου έντασης ανάμεσα στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών εξελίσσεται η διάθεση του μερίσματος από το υπερπλεόνασμα του 2017, το οποίο υπολογίζεται να κυμανθεί από 800 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ.

Η δήλωση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη για «1.000 ευρώ σε 1.000.000 πολίτες» δεν προκάλεσε μόνο την αντίδραση των δανειστών, αλλά και την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έχει διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι η κυβέρνηση οφείλει να διαθέσει το πλεόνασμα που θα υπάρξει στην ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την καταβολή ληξιπροθέσμων του δημοσίου και την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων – όπως προκύπτει από την συμφωνία με τους Θεσμούς, αλλά ανέφερε και ο ίδιος στην επιστολή που αναγκάστηκε να αποστείλει πέρυσι, μετά το μοίρασμα των 300 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους την περίοδο των Χριστουγέννων, βοήθημα που από υπουργούς της κυβέρνησης είχε χαρακτηριστεί ως «13η σύνταξη».

Τότε, ο κ. Τσακαλώτος είχε διαμηνύσει προς τους δανειστές ότι η κυβέρνηση δεν θα ξαναπροχωρήσει σε πολιτικές εκτάκτου επιδόματος, αλλά θα διαθέσει το όποιο πλεόνασμα προκύψει τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2017, στην ενίσχυση των δομών, δηλαδή την επιστροφή των υποχρεώσεων του δημοσίου (ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες), την ενίσχυση του ΠΔΕ (για τη δημιουργία θέσεων εργασίας) και την ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους).

Το Μαξίμου ωστόσο επιμένει στην καταβολή ποσού με τη μορφή έκτακτου επιδόματος με εισοδηματικά κριτήρια, εκτιμώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ενισχύσει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης, αλλά κυρίως θα την ενισχύσει επικοινωνιακά, όπως έγινε με το 300άρι προς χαμηλοσυνταξιούχους πέρυσι τα Χριστούγεννα, που έδωσε στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να υποστηρίξει ότι «φορολογεί τους έχοντες για να ενισχύσει τους μη έχοντες», ανεξαρτήτως αν όλα τα στοιχεία αναδεικνύουν ότι η υπερφορολόγηση αφορά σχεδόν αποκλειστικά τη μεσαία τάξη και μάλιστα τα κατώτερα όριά της.

«Αυτό που είπε ο Βερναρδάκης, δεν πρόκειται να ισχύσει» διαβεβαιώνουν ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών, με τους Θεσμούς να προσπαθούν να εξακριβώσουν κατά τη διάρκεια της τρίτης αξιολόγησης αν πρόκειται για πραγματική διαφωνία ανάμεσα στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών ή αν αφορά διπλό παιχνίδι από την κυβέρνηση, προκειμένου να φτάσει στον σκοπό της, όπως έκανε πέρυσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει να παρουσιάσει στους Θεσμούς ένα «μικτό» σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και ενίσχυση δομών (επιστροφή ληξιπροθέσμων του δημοσίου και ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) αλλά και έκτακτο επίδομα, όχι σε 1.000.000 πολίτες, όπως έσπευσε να πει ο κ. Βερναρδάκης, αλλά σε περίπου 500.000 πολίτες σε κατάλογο που είναι έτοιμος και αναμένεται να παρουσιαστεί κατά την τρίτη αξιολόγηση.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το Μαξίμου δεν έχει εγκαταλείψει αυτό που είπε ο κ. Βερναρδάκης και υπάρχει διαπραγμάτευση σε εξέλιξη με τους δανειστές για το πώς θα μοιραστεί τελικά η υπεραπόδοση. Το υπουργείο Οικονομικών αντιδρά (αν τελικά αντιδρά και απλώς δε συμμετέχει στο διπλό παιχνίδι όπως σκέπτονται στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης από την πλευρά των δανειστών) επειδή δεν επιθυμεί να καθυστερήσει η τρίτη αξιολόγηση.

ΠΗΓΗ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ