Μεγάλη η ζημιά στην ελβετική οικονομία από την ανατίμηση του φράγκου

Στο 1,0173 διαμορφώνεται η ισοτιμία ευρώ ελβετικού φράγκου σήμερα το πρωί, ενώ η ισοτιμία του ελβετικού νομίσματος με το δολάριο ανέρχεται στο 0,8713. H ισοτιμία διαμορφώνεται 15% χαμηλότερα, σε σχέση με την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του 1,20 ανά ευρώ που είχε θέσει η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) το Σεπτέμβριο του 2011.

Διεθνείς αναλυτές αναφέρουν ότι η άρση της ελάχιστης ισοτιμίας συνδέεται με τις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 22 Ιανουαρίου, στις οποίες εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνεται και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Παράλληλα, ελβετικά μέσα ενημέρωσης συνδέουν την αιφνιδιαστική απόφαση και με τις ελληνικές εκλογές, θεωρώντας ότι λόγω της ευρύτερης αστάθειας στην ευρωζώνη δεν θα ήταν εφικτό να διατηρηθεί το πάτωμα του 1,20.

Σύμφωνα με τους Financial Times η SNB με την κατάργηση της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του 1,20 ανά ευρώ έδειξε ότι υπάρχουν πρακτικά όρια στη στρατηγική που ακολούθησε τα τελευταία έτη για να αποφύγει την ανατίμηση του νομίσματος της. Όπως σημειώνει, ο ισολογισμός της SNB έχει ανέλθει στο περίπου 75% του ελβετικού ΑΕΠ και είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλων οικονομιών που έχουν επίσης εμπλακεί σε αντισυμβατική νομισματική υποστήριξη.

«Το τελικό χτύπημα ήταν η πιθανή έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη, που θα υποχρέωνε την SNB να αγοράσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη, αν το ταβάνι (1,20 ευρώ) παρέμενε στην θέση του. Όσο μεγαλύτερος ο ισολογισμός, τόσο μεγαλύτερος και ο κίνδυνος του κόστους αφαίρεσης του ανώτατου ορίου.

Εντέλει, η SNB αποφάσισε να πονέσει τώρα, παρά να πονέσει περισσότερο αργότερα. Η δραματική απόφαση της Πέμπτης στην αγορά συναλλάγματος, προσφέρει ειρωνικά κάποια δικαιοσύνη: Έδειξε πόσο υπερτιμημένο ήταν το επίπεδο στο οποίο η SNB είχε υποσχεθεί να αγοράζει ευρώ», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT.

Πάντως, σύσσωμος ο διεθνής Τύπος εκτιμά πως η ανατίμηση του φράγκου θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην ελβετική οικονομία, καθώς η Ελβετία θα γίνει ακόμη πιο ακριβή για τις επιχειρήσεις και τα προϊόντα της λιγότερο ανταγωνιστικά.