Financial Times: Περιορισμένες οι λύσεις ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Εξαιρετικά μικρές είναι οι πιθανότητες μείωσης του ελληνικού χρέους καθώς είναι υπέρογκο, εκτιμούν οι Financial Times, αναλύοντας σε δημοσίευμά τους ποιος κατέχει το ελληνικό χρέος.

Το δημοσίευμα αναφέρει αυτούς που κατέχουν στα χέρια τους ελληνικό χρέος. Συγκεκριμένα, οι ιδιώτες επενδυτές και η Capital Group, κατέχουν λιγότερο από το 15%, ενώ περίπου τα 3/4 αυτού, ή τα 270 δισ. ευρώ από το σύνολο των 317 δισ. ευρώ, βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, του ταμείου διάσωσης  EFSF, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times μια στάση πληρωμών των 24 δισ. που χρωστάει η Ελλάδα στο ΔΝΤ είναι κάτι που ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφτεται.

Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες έχουν μαζί 54 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προσφέρει ελάφρυνση καθώς αυτό θα θεωρούνταν, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, παράνομη χρηματοδότηση εθνικής κυβέρνησης, αλλά σε κάθε περίπτωση τα δάνεια αυτά είναι χωρίς τόκο, αφού η Ευρωζώνη συμφώνησε να δώσει τα κέρδη από τους τίτλους της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Με βάση λοιπόν όλα αυτά, μένει μόνο η επιλογή ελάφρυνσης από τα δάνεια του EFSF, για τα οποία υπενθυμίζεται ότι η  Ευρωζώνη έχει ήδη μειώσει τα επιτόκια κι έχει επιμηκύνει την αποπληρωμή.