Νέα "θηλιά": Τέλος στη ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους δεν πληρώνουν εγκαίρως

Νέα ήθη κι έτοιμα για όσους φορολογούμενους δεν καταφέρουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις προς την εφορία. Από την 1η Ιανουαρίου του 2018 όσοι φορολογούμενοι, που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων για παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά καθυστερήσουν έστω και μία ημέρα την πληρωμή οποιασδήποτε νέας οφειλής, θα βγαίνουν αυτομάτως εκτός της ρύθμισης.

Κι αυτό γιατί πολλοί φορολογούμενοι πληρώνουν μεν τις δόσεις της ρύθμισης των 100 δόσεων, αφήνουν απλήρωτες δε τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους προς ΔΕΚΟ ή τράπεζες, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν ακόμα περισσότερα χρέη προς το Δημόσιο.

Από την 1/1/2018 λοιπόν, όσοι αφήνουν απλήρωτες τις νέες οφειλές, χάνουν την παλιά ρύθμιση και:

-Θα πρέπει να πληρώσουν ολόκληρο το ανεξόφλητο υπόλοιπο της ρύθμισης των 100 δόσεων
-Η οφειλή θα αυξάνεται καθώς να επανέρχονται άμεσα όλοι οι τόκοι και οι προσαυξήσεις που είχαν «κουρευτεί»
-Θα ενεργοποιούνται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή θα γίνονται κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία

Τι θα πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να μην βγουν εκτός των 100 δόσεων

Οι αλλαγές που έρχονται από την πρώτη μέρα του νέου έτους στη ρύθμιση των 100 δόσεων σημαίνουν ότι οι φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί και έχουν παραμείνει σε αυτή θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι κάθε μήνα ώστε να πληρώνουν εντός προθεσμίας τους φόρους. Σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούν να ενημερώσουν την εφορία, πριν την τελευταία ημέρα καταβολής κάποιου φόρου, ότι δεν μπορούν να τον πληρώσουν προκειμένου να υπαχθεί η τρέχουσα οφειλή στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Στην περίπτωση που δεν το κάνουν και η οφειλή βγει ληξιπρόθεσμη θα βγουν και εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων.