Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αναμενόταν εδώ και καιρό από την επιχειρηματική κοινότητα και καθορίζει τα «Κριτήρια χαρακτηρισμού δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων» δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 2351/ 11.07.2017).
Η ΚΥΑ αυτή αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό θεσμικό εργαλείο για την στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων μέσω της φοροαπαλλαγής που παρέχεται για δαπάνες ερευνητικού εξοπλισμού και επιστημονικών οργάνων.
Ενισχύει επίσης το νομικό πλαίσιο υλοποίησης όλων των έργων κρατικών ενισχύσεων και υποδομών στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας.
Πιο συγκεκριμένα η απόφαση αυτή σε συνδυασμό με τον Φορολογικό Κώδικα προβλέπει οι δαπάνες που σχετίζονται με αποσβέσεις εξοπλισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται για τις ανάγκες υλοποίησης ερευνητικών έργων να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%).
Η απόφαση είναι πραγματικά σημαντική τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους Δημόσιους Ερευνητικούς Φορείς και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διότι συμπληρώνει την εξαιρετικά ευνοϊκή ρύθμιση του νόμου ο οποίος ψηφίστηκε το 2016 και αφορά «αυξημένες αποσβέσεις με συντελεστή 40% του εξοπλισμού και των οργάνων, που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες εκτέλεσης επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας».
Ως συνέπεια αυτής της ρύθμισης, στη μέση διάρκεια ζωής ενός ερευνητικού έργου αποσβένονται πλήρως οι δαπάνες που προκύπτουν και εάν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενο έργο, ο ωφελούμενος μπορεί να επιχορηγηθεί για το σύνολο της σχετικής επιλέξιμης δαπάνης.
Επιπρόσθετα διευρύνονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού των εν λόγω δαπανών και εισάγονται σαφείς και πιο ευνοϊκές για καινοτόμες επιχειρήσεις διατάξεις καθώς πλέον συμπεριλαμβάνονται οι αποσβέσεις για κτίρια και λειτουργικές δαπάνες.
Η ΚΥΑ αφορά ολόκληρο το οικονομικό έτος 2017 και εντεύθεν ενώ οι αυξημένοι συντελεστές απόσβεσης 40% ισχύουν ήδη από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 11.5.2016.
Με την ευκαιρία της ΚΥΑ ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας κ.Κώστας Φωτάκης δήλωσε: «Η απόφαση αυτή δημιουργεί ένα σημαντικό κίνητρο για την ανάπτυξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και τη συμμετοχή επιχειρήσεων σε ερευνητικά έργα ΕΣΠΑ, όπως αυτά που διαχειρίζεται η ΓΓΕΤ. Τέτοιου είδους κίνητρα συμβάλλουν στην κεντρική στόχευση της Κυβέρνησης για τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου που θα έχει ως βάση την Οικονομία της Γνώσης».
Πηγή: Left.gr