Ξεκινούν οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί για χρέη άνω των 50.000€ - Ρυθμίσεις έως και 120 δόσεων

Την Πέμπτη 3 Αυγούστου θα ξεκινήσουν οι υποβολές αιτήσεων για εξωδικαστικό συμβιβασμό που θα αφορά στη ρύθμιση οφειλών για όσους πολίτες έχουν χρέη σε τράπεζες, Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους κ.λπ.

Οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμιστούν μέχρι και σε 120 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, καθώς θα είναι εφικτή κι η διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων και των υπερημεριών που προσαυξάνουν την οφειλή.

Οι συμβιβασμοί θα γίνονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα είναι διασυνδεδεμένη με όλους τους μεγάλους πιστωτές, όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ο ΕΦΚΑ, και στην οποία θα αποτυπώνονται όλες οι οφειλές για τις οποίες θα ζητείται ρύθμιση.

Στόχος του μέτρου είναι η αποφυγή κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Κι είναι θετικότατο ότι περιλαμβάνει σχεδόν κάθε είδους οφειλές – προς Εφορία, Ταμεία, δήμους, μέχρι χρέη από ακάλυπτες επιταγές και εταιρείες που έχουν κατεβάσει τα ρολά.

Προϋπόθεση είναι να έχουν δημιουργηθεί μέχρι τις 31/12/16 και η επιχείρηση να είναι βιώσιμη, δηλαδή να έχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων.

Παράλληλα, όλες οι τράπεζες θα προσφέρουν ενιαίο τύπο ρύθμισης για οφειλές από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, μέσω ενός νέου τραπεζικού προϊόντος, με αυτοματοποιημένο χαρακτήρα, που θα προβλέπει:

■ Έως και 120 δόσεις, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη
■ Χαμηλό επιτόκιο.

Για οφειλές πάνω από 2 εκατ. ευρώ θα γίνεται ειδική μελέτη βιωσιμότητας και με βάση τα συμπεράσματά της θα συζητείται η ρύθμιση.