Βloomberg: Το χρέος παραμένει - Σε λίγους μήνες συζήτηση για επώδυνες αποφάσεις

Η Ελλάδα παίρνει μια ανάσα στο επτάχρονο δράμα της, αν και σε λίγους μήνες θα πρέπει να κάτσουν όλοι ξανά στο ίδιο τραπέζι για να εξετάσουν τις επώδυνες αποφάσεις για τη χώρα, επισημαίνει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.

Η συμφωνία της Πέμπτης, σχολιάζει δεν ήταν «too good to be true» αλλά δίνει στην Ελλάδα χώρο να αναπνεύσει και έναν οδικό χάρτη για το χρέος, και τη χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού. Η Γερμανία συμφώνησε σε πιο συγκεκριμένα στοιχεία για μια πιθανή ελάφρυνση χρέους και σε λιγότερο φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δάνεισε στο ελληνικό πρόγραμμα την αξιοπιστία του, όχι όμως και τα χρήματα του.

Συνεχίζει αναφέροντας ότι: “Μοιάζει σαν να δόθηκε μια απάντηση σε ένα ερώτημα, ένα ερώτημα που παρέμενε από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας συγκρούστηκε με τις Βρυξέλλες για τα μέτρα λιτότητας πριν από δύο χρόνια: κατά πόσον η χώρα είναι ένα βιώσιμο μέλος της ευρωζώνης”.

Οπως επισημαίνει το αμερικάνικο πρακτορείο, η Ελλάδα ήταν η παραφωνία σε ένα σκηνικό επιστροφής της ευρωπαϊκής σταθερότητας. Οι λαϊκιστές ηττήθηκαν σε διαδοχικές εκλογικές μάχες, η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται και οι χώρες έχουν ενωθεί για να αντιμετωπίσουν την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τονίζει όμως ότι το πρόβλημα του χρέους παραμένει.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το πρόβλημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέβασε ψηλά τον πήχη, δημιουργώντας προσδοκίες για μια συμφωνία που θα άνοιγε το δρόμο στην επιστροφή της χώρα στις αγορές. Στα αρνητικά της συμφωνίας, το πρακτορείο περιλαμβάνει το ότι ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ακόμα ότι το ελληνικό χρέος θα γίνει βιώσιμο, κρατώντας ουσιαστικά τη χώρα μακριά από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον οι επενδυτές θα δώσουν χρήματα μετά την λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ακόμη το άρθρο κάνει αναφορά και στο κέρασμα Τσακαλώτου – όταν ο κ. Τσακαλώτος συνάντησε Έλληνες δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο Le Royal του Λουξεμβούργου, παραπονέθηκε για τη χλιαρή υποδοχή της συμφωνίας αφότου αστειεύτηκαν για το αν θα τους κερνούσε ένα βραδινό ποτό από το χρήματα που εξασφάλισε από το Eurogroup. «Θα σας κεράσω ποτό όταν γράψετε επιτέλους μια καλή κουβέντα» απάντησε.