Αιχμηρή ήταν η άποψη που εξέφρασε το Ελεγκτικό Συνέδριο για το περαιτέρω «πάγωμα» των συντάξεων, το οποίο στην έκθεσή του τονίζει ότι ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, το οποίο ανέφερε ρητά ότι οι συντάξεις θα παραμένουν «παγωμένες» έως το τέλος του 2021 και «μεταθέσατε εκ νέου το χρόνο έναρξης των εννόμων αποτελεσμάτων της διάταξης στην 1.1.2023 χωρίς να επέρχεται οποιαδήποτε αλλαγή επί της ουσίας της ρύθμισης».
Κι αυτό γιατί οι συντάξεις προβλέπεται να παραμείνουν «παγωμένες» ένα χρόνο ακόμα, προκειμένου να επιτευχθούν τα συμφωνηθέντα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα με τις «ηχηρές» τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή, προκειμένου η κυβέρνηση να προλειάνει το έδαφος εν όψει του Eurogroup.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, το «πάγωμα» των συντάξεων θα διαρκέσει για έναν ακόμη χρόνο, έως το 2022, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ, τα οποία θα στερηθούν οι συνταξιούχοι.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η περαιτέρω περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης μέσω της παράταση, έως το τέλος του 2022, της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων, θα επιτρέψει την απελευθέρωση πόρων για την ενίσχυση των άλλων κοινωνικών δαπανών, στις οποίες η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι άλλων χωρών της ΕΕ.
Έτσι, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας θα αυξάνουν ετησίως, αρχής γενομένης από τις 1.1.2023 αντί του 2022, το συνολικό ποσό της σύνταξης, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο τονίζει επίσης ότι πάροδος ενός τόσου μεγάλου διαστήματος άνω της 5ετίας καθιστά αδύνατη τη διατύπωση ασφαλούς εκτίμησης ως προς τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την οικονομική δυνατότητα των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο Κατρούγκαλου προβλεπόταν αύξηση των συντάξεων από το τέλος του 2018.