Λαγκάρντ σε Handelsblatt: Συμμετοχή του ΔΝΤ χωρίς λεφτά.... όπως στο Μεξικό!

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά χωρίς να προχωρήσει σε καμία εκταμίευση δόσεων μέχρι να υπάρξει δέσμευση των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους.

Αυτό ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε να «δανείσει» το όνομά του στον επόμενο γύρο του ελληνικού προγράμματος προσθέτοντας όμως ότι μια πραγματική καταβολή χρημάτων θα εξακολουθεί να συνδέεται με την αποδοχή της ελάφρυνσης του χρέους.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που είχε εφαρμόσει το ΔΝΤ στο Μεξικό το 1986, αλλά και στο Εκουαδόρ και την Ακτή Ελεφαντοστού. Μία πρακτική του Ταμείου σε περιπτώσεις που δεν είχε εξασφαλιστεί η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μίας χώρας και αφορούσε αποκλειστικά χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Ως τώρα τουλάχιστον.

Το σήμα από το ΔΝΤ για πρόγραμμα χωρίς λεφτά συμπορεύεται με τη θέση του Σόιμπλε να αποκλείει κάθε παρέμβαση για το χρέος πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και την προειδοποίηση Ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ελληνική κυβέρνηση ότι η λύση που θα βρεθεί στο τραπέζι στις 15 Ιουνίου δεν θα είναι καλύτερη από αυτή που απέρριψε η Ελλάδα στο Εurogroup της 22ας Μαΐου